26.3 C
Kotor

Slušaj online radio

U 73. godini pobijedio u utrci oko svijeta bez moderne navigacije

Stari-jedriličar

U svojoj 73. godini francuski jedriličar je pobijedio u neobičnoj svjetskoj jedriličarskoj utrci nakon 212 dana samovanja na moru bez modernih instrumenata.

Jean-Luc Van Den Heede dojedrio je u utorak u Les Sables d’Olonne u zapadnoj Francuskoj u svojoj 10-metarskoj jedrilici Matmut, piše The Guardian. Prvi je završio 30.000 km dugu utrku „Golden Globe“ ili „Zlatni globus“, a od 19 jedriličara koji su krenuli u srpnju prošle godine, samo ih je pet u utorak još uvijek bilo u utrci.

– Nisam napustio niti jednu utrku ni regatu. Ali priznajem da penjanje na jarbol više nije u skladu s mojim godinama. Popeo sam se sedam puta. – izjavio je nakon prolaska u cilj na tiskovnoj konferenciji.

Utrka „Zlatni globus“ uključuje solo jedriličare koji u navigaciji koriste sekstant, papirnate karte, a komunikaciju s vanjskim svijetom ostvaruju samo povremeno putem kratkovalnog radija.

U novembru 2018. godine zadesile su ga nevolje, kad je njegov jarbol oštećen tijekom oluje u Južnom oceanu. Pristanak na kopno radi popravka, značilo bi diskvalifikaciju iz utrke, pa je prije obilaska rta Horn sam sanirao štetu.

Van Den Heede je potom izjavio da nema planova za još jedno kružno putovanje.

– Brod je na prodaju i sad mogu jedino obučavati druge – izjavio je 73-godišnji jedriličar kojem je ovo bio šesti obilazak svijeta.

Najčitanije