15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

U Crnoj Gori 95.000 turista – Rast broja gostiju i namjenskih prihoda

Boka Kotorska – foto R.Stjepčević

U Crnoj Gori, prema podacima lokalnih turističkih organizacija, boravi oko 95.000 turista, što je oko pet odsto više u odnosu na uporedni prošlogodišnji period, dok su ukupni namjenski prihodi veći oko 35%.

Portparolka Nacionalne turističke organizacije (NTO), Nina Vukčević, kazala je da ukupan broj turista koji borave u Crnoj Gori čini 82% realizacije u poređenju sa 2019. godinom.

– U hotelima bilježimo rast broja gostiju od deset odsto dok u privatnom smještaju taj rast iznosi tri odsto u odnosu na prethodnu godinu. Najveći broj gostiju boravi u Budvi, Herceg Novom i Ulcinju, a gotovo sve primorske opštine bilježe dvocifrene stope rasta, kao i Žabljak gdje trenutno boravi 28% više turista nego lani – rekla je Vukčević agenciji Mina-business.

Ona je navela da, posmatrajući period od početka maja zaključno sa 8. julom, prema podacima lokalnih turističkih organizacija, u prosjeku bilježimo rast broja gostiju od 46% u odnosu na prošlu godinu.

– Takođe, prema trenutno dostupnim podacima Monstata, u objektima kolektivnog smještaja tokom prvih pet mjeseci boravilo je 1,5 puta više gostiju, koji su ostvarili gotovo dva puta više noćenja u odnosu na prošlu godinu – kazala je Vukčević.

Prema njenim riječima, još jedan od pokazatelja uspješne turističke sezone su i ukupni namjenski prihodi, koji uključuju prihode od boravišne i turističke takse i članskog doprinosa, koji zaključno sa 7. julom iznose oko 1,14 mil EUR, što predstavlja rast od oko 35% u odnosu na isti period prethodne godine.

– Kada je riječ o strukturi turista, u našoj zemlji borave turisti iz Izraela, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Poljske, Mađarske, Češke, Kazahstana, Turske, skandinavskih zemalja kao i zemalja regiona – saopštila je Vukčević.

Prosječna popunjenost aviona tokom juna sa naših emitivnih tržišta je na dobrom nivou. Primjera radi, iz Češke je na nivou od 94%, Poljske 93%, Velike Britanije 90%, Danske 86% i Njemačke 83%.

– Tradicionalno, kako se približavamo takozvanom špicu turističke sezone očekuje se značajniji dolazak turista iz zemalja regiona, na prvom mjestu iz Srbije i Bosne i Hercegovine – dodala je Vukčević.

Ona je navela da imaju veoma dobre najave sa tržišta Kazahstana za ovu godinu. Nacionalni avio prevoznik Kazahstana, Air Astana počeo je sa realizacijom letova i planirano je da se rotacije obavljaju do kraja septembra.

Herceg Novi
– Shodno najavama sa ovog tržišta, ove godine očekujemo dolazak oko 20.000 Kazahstanaca – kazala je Vukčević.

Takođe, od sredine jula biće uspostavljeni čarter letovi sa Egiptom – tržištem sa kojeg do sada nije bilo direktnih avio veza, te očekuju organizovane dolaske turista iz Egipta krajem jula.

– Ove godine smo prvi put direktnim avio linijama povezani sa Češkom, posredstvom kompanije Air Montenegro, te su izvjesna intenzivnija turistička kretanja i sa ovog tržišta – navela je Vukčević.

Ona je rekla da bi posebno pomenula tržište Izraela odakle tokom ove godine dolazi veliki broj gostiju.

– Zahvaljujući redovnoj avio liniji kompanije Isair kao i čarter letovima kompanije Air Montenegro, ali i veoma uspješnoj promociji koju smo imali na ovom tržištu, od aprila do oktobra očekujemo dolazak preko 50.000 izraelskih turista u Crnu Goru – zaključila je Vukčević.

Najčitanije