16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

U Crnoj Gori do sada ostvareno 87 odsto turističkog prometa iz 2019.

Aleksandra Maksimović, vd pomocnika direktora NTO

U Crnoj Gori prema posljednjem presjeku Nacionalne turističke organizacije (NTO) boravi blizu 192 hiljade turista što je 87 odsto ostvarenog turističkog prometa iz 2019. godine u ovom periodu, kazala je Agenciji Mediabiro vd pomoćnika direktora NTO Aleksandra Maksimović.

Najviše gostiju, kako je rekla, dolazi nam iz zemalja regiona, na prvom mjestu  iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ali i iz drugih susjednih zemalja.

„Kada je riječ o strukturi inostranih turista, pored regiona imamo značajniji broj dolazaka sa tržišta Poljske, Ukrajine, Kazahstana i Izraela a dobra posjeta bilježi se i sa tržišta UAE. Sve je veći broj gostiju koji nam dolazi iz Njemačke, Švajcarske, Luksemburga i Turske.

Dobre vijesti stižu i da sa tržišta Francuske, imajući u vidu da je turoperator Tui France počeo da realizuje grupna putovanja ka Crnoj Gori, a organizovani dolasci turista, posredstvom ovog, jednog od najvećih turoperatora, najavljeni su do oktobra“, kaže Maksimović.

Sve primorske opštine, kako je rekla, bilježe dobru popunjenost gotovo na nivou uporednog perioda 2019.

„Po ukupnom broju turista prednjače Budva koja ima oko 69 hiljada turista, Ulcinj 46 hiljada i na trećem mjestu po posjćenosti trenutno je Herceg Novi sa okvirno 33 hiljade turista. U opštini Bar imamo premašen promet iz 19. godine, a popunjenost na zadovoljavajućem nivou bilježe i planinski centri“, kazala  je ona.

Najveći broj gostiju, oko 151 000, boravi u privatnom smještaju gdje je popunjenost na nivou od 87%.

„Imamo i izuzetno dobru popunjenost hotelskih kapaciteta, i ostavrenje od 95% u poređenju sa istim danom 2019. godine“, dodaje ona.

Istakla je da je riječ o procjenama lokalnih turističkih organizacija, dok će zvanične statističke podatke o ostavrenom turističkom prometu od strane Uprave za statistiku naknadno imati tek kada se sumira ukupna turistička sezona.

Kako naglašava, egzaktan parematar kojim trenutno raspolažu je onaj koji se odnosi na finansijske pokazatelje odvijanja i rezultata sezone, a to su podaci o ostvarenim namjenskim prihodima po osnovu turizma.

„Riječ je prihodima od boravišne takse, članskog doprinosa i turističke takse koji su do današnjeg dana na nivou od 85% odsto ostvarenih prihoda iz 2019.“, kaže Maksimović.

Najave za naredni period su dobre.

„Prema informacijama hotelijera najave i buking za naredni period su takođe dobri i uz poštovanje epidemioloških mjera i očuvanje epidemiološke situacije stabilnom, mogli bismo očekivati nastavak ovog pozitivni trend iz jula mjeseca“, zaključuje Maksimović.

Najčitanije