20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

U galeriji „Josip Bepo Benković“ otvorena izložba fotografija Saše Fuisa

Otvaranjee izložbe

Predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Ivan Otović, iskazao je zadovoljstvo da je izložba rezultat saradnje dva grada u oblasti kulture i između ostalog istakao važnost saradnje koja je uspostavljena prije više decenija:

-Upravo dobro razumijevanje među pojedincima, a onda i ustanovama i lokalnim upravama, predstavlja temelj višedecenijske saradnje Novog Mesta i Herceg Novog. Siguran sam da će ona i u narednom periodu generisati različite projekte i biti povod da se što češće sastajemo, poručio je Otović.

Direktorica Dolenjskog muzeja, Jasna Dokl Osolnik, nije krila zadovoljstvo što se nakon šest godina ova ustanova ponovo predstavlja u galeriji „Josip Bepo Benković“, i to izložbom djela autora koji potiče iz Novog Mesta:

– Zahvaljujem svima u Galeriji, rukovodstvu i svim zaposlenima koji su pomogli u pripremi, kao i koleginici Katarini (Dajčman) koja je kustoskinja izložbe. Mislim da ćete u ovim fotografijama pronaći nešto novo, nešto drugačije i da ćete se dobro osjećati, kazala je direktorica Dolenjskog muzeja.

Autor Saša Fuis objasnio je da su fotografije nastale tokom putovanja u periodu od oko deset godina, ali ne u okviru profesionalnih angažmana, već u trenucima kada je fotografisao na ulici, praktično za svoju dokumentaciju

-Na fotografijama su scene i priče koje za posmatrača imaju spreman neki dijalog. Brojne su interpretacije ovih fotografija i mislim da je dobro da tako gledate na njih, on je uz napomenu da je izložba organizovana u Novom mestu a potom ovdje najavio skoriju organizaciju u Kelnu te zahvalio na pozivu i prilici da izlaže u Herceg Novom.

Govoreći o postavci, kustoskinja galerije „Josip Bepo Benković“, Jasmina Žitnik kazala je da prizori Saše Fuisa dočaravaju estetiku urbane sredine i ljudskog bića u njoj, a njegovi kadrovi se mogu tumačiti na više načina:

-Autor kroz izbor kadrova, specifičnog osvjetljenja, motiva i aktivnosti prikazuje život, različite društvene slojeve i nudi odgovor na pitanje šta je čovjek. Čovjek je biće koje je zauzelo i prošlo velike gradove, koje je podiglo nebodere, ustanovilo finansijske centre, stvorilo modu i umjetnost, ali i veliku nejednakost u smislu imanja i preživljavanja. To je ono što nalazimo na fotografijama Saše Fuisa; jednu cjelinu antropološku, pa i etnološku, humanističku bez sumnje, ocijenila je Žitnik.

Otvaranju su prisustvovale i sekretarke za kulturu Novog Mesta i Herceg Novog, Sandra Boršić i Ana Zambelić Pištalo. Organizatori su ustanove kulture dva pobratimska grada; Dolenjski muzej i Javna ustanova „Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković“

Izložbu fotografija „Pogled -unstaged“ možete pogledati tokom maja

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije