20 C
Kotor

Slušaj online radio

U Herceg Novom trenutno boravi 13.343 turista, hotelijeri zadovoljni početkom sezone

Herceg Novi

U Herceg Novom trenutno boravi gostiju 13 343 gosta od čega je 12 224 stranih gostiju dok su ostalo domaći gosti. To je procentualno rečeno 60 odsto od broja gostiju iz istog perioda 2019. godine , kazala je Natalija Terzić iz Turističke organizacije Herceg Novi za agenciju Mediabiro.

„Slike koje trenutno gledamo u Herceg Novom govore dovoljno o tome da turistička sezona zaista jeste počela i to u onom obimu kako se i prognoziralo u protekla dva mjeseca“, kazala je ona.

Ona je informisala da je na hercegnovskoj rivijeri otvoreno 16 infopunktova za turiste gdje stanodaci mogu da prijave broj svojih gostiju. Od tih 16 dva su otvorena u kompleksu Lazura i kompleksu Porto Novi a osim toga infopunktovi su i na Rosama i Žanjicama.

Istakla je kako su promotivne aktivnosti prethodne godine bile usmjerene na digitalni marketing a da su sada mahom fokusirane na postsezonu u nadi da će i taj period biti uspješan kao ovaj sada kada su prognozirali 60-70 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Casa del Mare

Vlasnik Hotelske grupacije Casa del Mare Nikola Milić za Mediabiro kaže da je, za razliku od 2020. ove godine otvoreno svih pet hotela na bokokotorskom zalivu.

Napominje da je jedna od otežavajućih okolnosti, za razliku od prethodnih godina kada su mogli sve da planiraju, zapošljavanje radnika u hotelima.

„To je na neki način nešto što je nepredvidivo, što je ovu sezonu učinilo težom. To nas je malo poremetilo ali se trudimo da zadržimo nivo usluge koju smo oduvijek imali“, rekao je on.

Ističe kako za razliku od 2020. u ovu godinu ulaze spremniji i prilagođeniji za sve ono što su bili problemi prošle godine.

„Posao je bolji nego 2020.  još uvijek daleko od 2019., ali nadamo se da će biti sve bolje. Stavljeni smo na zelenu listu EU, vjerujemo da će i avioletovi i dostupnost Crne Gore biti sve bolja. Nadamo se da će sezona opravdati sva očekivanja“, rekao je on.

Kazao je da je Casa del Mare dosta ulagala u edukaciju, poboljšavanje standarda i usluge.

Što se tiče popunjenosti hotela, trenutno okupiranost hotela je na 70-80 odsto u odnosu na kapacitet.

„Cijene nijesu iste, nego su prilično niže u odnosu na 2019. a ono što primjećujemo iz rezervacija jeste da se i cjenovna politika vraća na nivo iz 2019. godine. Za nas je najbolje da zadržimo nivo usluge kako bi gosti bili zadovoljni“, kazao je on.

Plaža HN foto M. Dobrilovi’

Kako ističe, najviše ima gostiju iz regiona, Ukrajine, Rusije i nešto iz Zapadne Evrope.

Vlasnik hotela Kumbor, Park i Delfin Čedo Popović  rekao je za agenciju Mediabiro da je zadovoljan kako su startovali.

„Hotel Park je otvoren krajem maja i trenutno je popunjen do posljednjeg mjesta. Hotel Kumbor otvoren je juče i popunjenost je krenula dobro, mnogo bolje nego što smo očekivali. U julu u avgustu popunjenost će nadamo se ići uzlaznom putanjom“, rekao je on.

On ističe da se baziraju na najave koje imaju od dugogodišnjih turoperatora.

Popović ističe da kao kompanija, ni od koga ne traže pomoć, već da se sa svim bore sami.

„Vjetrovi su duvali sa svih strana a mi smo se sa svim izborili svojim radom. Država treba da napravi uslove za rad a svaka kompanija ne treba samo da čeka da joj neko nešto da. Bitno je da državna administracija reaguje brzo. Mi kao kompanija nemamo problema, zadovoljni smo sa lokalnom samuopravom koji nam za sve ulazi u susret. Imamo korektnu saradnju i sa Morskim dobrom koji su ispunili sve naše zahtjeve“, kaže Popović.

Jedan od problema ove godine je nedostatak radne smage.

„Snalazimo se ni sami ne znamo kako. Bez obzira što je kovid i što se ne radi, teško je naći radnika. Nama se većinom javljaju djeca od 17-18 godina, koji će raditi samo dok raje raspust. Primamo kvalitetne radnike, oglasi su otvoreni, i da primimo i 50 i 100 ljudi bilo bi dobro“, zaključuje Popović.

Izvor:Mediabiro

Najčitanije