13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

U Igalu tradicionalno proslavljen Dan ustavnosti Kraljevine Norveške

Svečanim defileom kroz Igalo norveških pacijenata koji su na rehabilitaciji u Institutu „Dr Simo Milošević“, a potom i kulturno umjetničkim programom, tradicionalno je proslavljen 17. maj – Dan ustavnosti Kraljevine Norveške. Obilježavanju praznika prisustvovali su, uz upravu Instituta, i potpredsjednik Opštine Herceg Novi Mirko Mustur kao i sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju Mitar Kisjelica.

Skoro pet decenija traje saradnja između Instituta „Dr Simo Milošević” i Norveške u okviru državnog programa rehabilitacije, podsjetio je potpredsjednik Mustur.

„Za to vrijeme preko 50 hiljada pacijenata iz ove skandinavske zemlje koristilo je usluge i znanje vrijednih ljudi Instituta i blagodeti klime kakvu ima Herceg Novi. Pomoći ljudima u očuvanju i poboljšanju zdravlja jedina je vodilja svih zaposlenih u Institutu, a uspostavljanje prijateljstava je nešto što je došlo s godinama uzajamnog povjerenja i saradnje“, kazao je Mustur.

Kako je istakao, građani Herceg Novog ne zaboravljaju na pobratimstvo sa Levangerom, saradnju sa Kristijansendom, pomoć norveškog naroda nakon zemljotresa 1979 godine, projekte podrške u različitim oblastima, a posebno u dijelu komunalnog opremanja i obrazovanja.

„Za sve ovo smo iskreno zahvalni, ali iznad svega, u ovom najizazovnijem trenutku za Institut, značajna je podrška koju su zaposlenima uputili zadovoljni pacijenti. Hvala vam na tome i u njihovo ime. Nadam se da će dani koji dolaze značiti pronalazak održivog rješenja za opstanak i rad Instituta. Uz ovo, za nas veoma značajno, egzistencijalno pitanje za zaposlene, grad i građane, okrećemo se i želji da sa našim norveškim prijateljima i dalje širimo saradnju od zdravstvenog turizma, kulture, do unapređenja života lokalne zajednice i stvaranja snažnih prijateljstava, kazao je potpredsjednik Mustur.

Dan ustavnosti Kraljevine Norveške

Zadovoljstvo što svoj nacionalni praznik slave u Crnoj Gori iskazala je glavna sestra norveškog programa Ane Ostena, a potom podsjetila da je prije 209 godina 112 muškaraca u Eidsvolu i potpisalo norveški ustav.

„To je postavilo temelje za Norvešku koju danas volimo. Henrik Vergeland je čovjek kojem su pripisane zasluge što je ovaj dan postao nacionalni praznik. Bjernsterne Bjernson organizovao je prvu dječiju povorku 1870. godine u Kristianiji, ali samo za dječake. Tek 19 godina kasnije i djevojčicama je dopušteno da učestvuju. Svjetski rat i pandemija jedino su što je moglo zaustaviti dječiju povorku na 17. maj“, kazala je Ostena.

Zahvalila je Institutu što je organizovao proslavu njihovog nacionalnog praznika koji već dugo proslavljaju u Igalu i istakla da će veoma rado to uraditi još mnogo puta.

Dan ustavnosti Kraljevine Norveške

Očekivanja iskazana tokom prošlogodišnje proslave Dana ustavnosti Norveške da Institut poboljša ponudu, a norveški pacijenti dođu u još većem broju, za sada nisu ostvarena zbog spleta okolnosti na globalnom nivou i unutrašnjem planu ove ustanove, kazao je direktor Instituta dr Savo Marić.

„Institut se nalazi u nikad lošijoj situaciji i te činjenice ste i vi svjesni, a istovremeno vaše grupe su brojčano manje. Nadam se da je ovaj period jedna loša epizoda koju ćemo zajedno prevazići. Ovim nisam želio da pokvarim vaše raspoloženje i želim da se i danas i u ostatku boravka u Institutu i Herceg Novom provedete kako ste planirali. Nastavljamo našu lijepi višedecenijsku tradiciju“, kazao je dr Marić čestitajući praznik.

U kulturno umjetničkom programu učestvovali su članovi KUD Ilija Kišić.

Najčitanije