7 C
Kotor

Slušaj online radio

U Kotoru otvorena izložba Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre

Sa otvarannja izložbe foto Radio Kotor

Međunarodna izložba 14 umjetnika, članova HDLU-a (Hrvatskog društva likovnih umjetnika) Istre, pod nazivom „Don’t be afraid“, otvorena je u četvrtak galeriji Kulturnog centra „Nikola Đurković“ u Kotoru.

“Savez Crnogoraca Hrvatske nekoliko desetaka godina organizira kulturne manifestacije između ova dva susjedna i prijateljska naroda. Da je to tako svjedoči i večerašnja izložba likovne umjetnost Istarske županije u našoj matičnoj domovini Crnoj Gori” – kazao je predsjednik Saveza Crnogoraca Hrvatske Ljubo Radović.

O postavci izložbe govorio je predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre Milan Marin.

“Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Istre je profesionalno udruženje koje broji više od 200 članova i naši osnovni zadaci jesu promoviranje, njegovanje i afrimacija domcijalne umjetničke prakse. Domaća produkcija je temelj nacionalne kulture i samo sa snažnom umjetničkom produkcijom, sa kvalitetom mi možemo pretendovati na dio kulturnog neba Europe i svijeta” – kazao je Marin.

Izložbena su djela 14 autora, likovni izraz se kreće od apstrakcija do figuracija, tehnika je raznovrsna.

„Najviše ima kombinovane tehnike, a teme su printovi, akvareli, akrilici, cijeli spektar umjetničkog i vizuelnog izraza. Mislim da je najvažnije ono što ostaje poslije nas, to je zapravo umjetnost” – istakao je Marin.

Prisutnima se obratila generalna konzulica Republike Hrvatske u Crnoj Gori Jasminka Lončarević, koja je istakla da su povjesne veze između dvije države duge i mnogostrane, a posebno kulturne.

„Ova izložba priređena je i otvara se u duhu kao izraz suradnje udruženja iz Hrvatske i Crne Gore. Ovaj događaj, osim umjetničke dimenzije, ima i svoju širu poruku. Nebojmo se susreta nego se otvorimo svemu onome što je pozitivno u humano” – poručila je Lončarević.

Izložbu je otvorio predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović.

“Ova izložba je još jedno zbližavanje kulture Hrvatske i Crne Gore, Istre i Kotora. Dio kulturne baštine Istre poznat je kotorskoj javnosti, ali svaka nova izložba je dragulj“  – kazao je predsjednik Aprcović.

Izložbu su organizovali Zajednica Crnogoraca istarske županije u sastavu Saveza Crnogoraca Hrvatske, Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre, JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor i Matica hrvatske-Ogranak u Boki Kotorskoj, finacijski su je podržali, grad Pula, Istarska županija i Kulturni centar “Nikola Đurković” iz Kotora.

Najčitanije