21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

U Kotoru skoro tri hiljade prijavljenih gostiju, od 1. decembra zimske fešte Winter Fest

Kotor – foto Boka News

Prema podacima Turističke organizacije opštine Kotor u ovom primorskom gradu je gotovo svakog mjeseca 2023. bio prijavljen veći broj gostiju nego u 2019. i 2022. godini. Direktor TO Kotor, Jovan Ristić ističe da su ovo rezultati sa kojima osim lokalne turističke organizacije mogu biti zadovoljni i privrednici i svi koji se bave ugostiteljstvom i turizmom. Takvi dobri rezultati nastavljaju da se bilježe i u oktobru mjesecu.

“Kada je posljednji presjek u pitanju, imali smo nekih 60% bolji rezultat u odnosu na prošlu i nekih 40% u odnosu na 2019. godinu. U nekim izvorima prihoda kao što je naplata boravišne takse imali smo i 100% više prihoda nego 2022. Prema posljednjem presjeku u Kotoru boravi nešto manje od 3.000 gostiju. Kada su hotelski smještaji u pitanju, dominiraju gosti iz Velike Britanije, jednog novog tržišta koje smo pokrenuli u posljednjih nekoliko godina, tu su i gosti iz Njemačke, Francuske i Rusije kao tradicionalnog emitivnog tržišta. U privatnom smještaju su takođe gosti iz Rusije, Ukrajine, Srbije, zemalja okruženja, ali i Njemačke, Velike Britanije, Francuske,” saopštio je Ristić.

Dodaje da će tek na kraju godine biti moguće dati potpun i iscrpan pregled prihoda od svih izvora koje ima Turistička organizacija Kotor, ali i da su trenutna predviđanja da će 2023. godina za više od 30% biti bolja u odnosu na 2019. kada je u pitanju broj prijavljenih gostiju. Kako bi se ovaj pozitivni trend nastavio do kraja godine TO Kotor priprema raznovrsne akcije i manifestacije u narednom periodu.

“Kroz naš novi interni projekat koji smo nazvali “Kotor 365” naša je želja da sezonalnost gotovo u potpunosti ukinemo i na dobrom smo putu ka ostvarenju tog cilja. Mislim da ćemo u ovoj godini imati praktično jedan mjesec za odmor svih privrednika i nešto manji pritisak gostiju u periodu novembra, a sljedeće godine u martu, sve ostalo vjerujemo da ćemo programima i sadržajima i svim onim što Kotor nudi, uz veliki broj uplovljavanja u luku Kotor, imati sezonu koja će u jakom omjeru trajati deset mjeseci,” kazao je direktor TO Kotor.

Jovan Ristić – foto Mediabiro

Velikom prilivu turista i ove godine je doprinio kruzing turizam, ali i nova atrakcija u vidu žičare Kotor-Lovćen.

Kako bi osim za mnogobrojne turiste i za mještane bilo ugodno da borave u Kotoru, uprkos ovako velikom prilivu gostiju, TO Kotor se potrudila da različitim aktivnostima i inicijativama olakša život u ovom turističkom gradu.

“Mislim da smo ove godine uspjeli na određeni način da kroz različite inicijative i različite intervencije olakšamo život i domaćem stanovništvu koje se ne bavi turizmom i ugostiteljstvom i koje je podnosilo najveći teret gužvi kojih je bilo i ove godine, ali ipak nešto manje zbog nove regulacije saobraćaja i različitih akcija koje smo pokrenuli, a koje su donekle animirale ljude da manje koriste svoje automobile i koriste alternativna sredstva prevoza,” kazao je Ristić.

Ristić je takođe najavio da će Kotor u zimskim mjesecima atraktivnim učiniti i novi turistički proizvod, zimske fešte pod nazivom Winter Fest.

Kotor – foto Boka News

“Program će trajati od 1. decembra do 3. februara, uz otvaranje i zatvaranje, uz bazar na rivi, izuzetno dobar muzički program tokom oba mjeseca, sa fokusom na dva Božića i tri dana Novogodišnjih praznika, ali i za pravoslavnu Novu godinu, TO Kotor će svake subote organizovati nastupe lokalnih ili crnogorskih izvođača na gradskoj rivi,” najavio je direktor TO Kotor.

Pozvao je sve zainteresovane da prate TO Kotor na društvenim mrežama, ali i medijima jer će od prvog novembra krenuti sa objavom imena svih izvođača i kompletnog programa, te će se tada znati koje velike zvijezde će Kotorane i mnogobrojne goste uvesti u 2024. godinu.

Izvor:Mediabiro
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije