19 C
Kotor

Slušaj online radio

U Lepoglavi počeo 25. međunarodni festival čipke

Lepoglavska čipka

Okruglim stolom o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti lepoglavske čipke, u Lepoglavi je u petak počeo jubilarni 25. međunarodni festival čipke koji će potrajati do nedjelje, 12. septembra.

Posjetioci će imati priliku vidjeti neke od najljepših primjeraka lepoglavske, ali i čipke iz deset evropskih zemalja među kojima je i Mađarska, ovogodišnja zemlja partner festivala.

Svečano otvorenje manifestacije upriličeno je u petak u pavlinskom samostanu, uz podizanje festivalske zastave i vatromet, a lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić naglasio je kako je bogatstvo ovogodišnjeg festivala raznolikost mjesta iz kojih čipke dolaze.

„Zahvaljujući čipki, u ovih 25 festivalskih godina stekli smo mnoge prijatelje koji s nama dijele istu strast prema njezinoj krasoti i promoviraju ovu vrijednu kulturnu baštinu”, rekao je Škvarić.

Lepoglavska čipka

Međunarodni festival čipke u Lepoglavi otvorio je izaslanik hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj koji je istaknuo da lepoglavska čipka kao jedna od najljepših čipki na svijetu pridonosi neprocjenjivom bogatstvu koje su prije više od 1400 godina pavlini donijeli na ove prostore.

„Potrebne su nam takve manifestacije koje će nas uvijek podsjećati tko smo i što smo, da je poznavanje i uvažavanje vlastite tradicije preduvjet opstanka svakog naroda, najčvršći i jedini pravi temelj na kojem treba graditi budućnost”, kazao je Bosilj.

Izvor:Hina

Najčitanije