16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

U Poreču oboren rekord – Od 700 uzoraka najbolja italijanska malvazija

Foto Vinistra

Na Vinistrinom međunarodnom ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića i 14. Svijetu malvazija oboreni su svi rekordi – ocjenjivano je 700 uzoraka vina, 30% više nego prošle godine – uz veliko iznenađenje kada je u pitanju titula najboljeg vina. Titula Best in Show ovoga puta nije ostala u Istri već je pripala italijanskom vinu Passito Na’jm 2020 vinarije Cantine Colosi. Ova slatka malvazija sa Eolskih ostrva kraj obala Sicilije, napravljena od sorte Malvasia delle Lipari, tako je proglašena za najbolju malvaziju na svijetu za ovu godinu.

Šampionsku titulu za svježu malvaziju dobila je porečka vinarija Kadum, Sonata Riserva 2020 rovinjske vinarije Dobravac šampion je u kategoriji odležanih malvazija, vinarija Fakin u kategoriji svežih terana, a u kategoriji zrelih – Benvenutijev Teran Livio Benvenuti iz 2019. Šampionsku titulu među svežim vinima od refoška osvojila je slovenačka vinarija Jogan iz Pobega.

Od prošle godine, Vinistrino ocjenjivanje ima i platinastu kategoriju, u koju spadaju vina koja su osvojila najmanje 95 poena. Na 14. Svijetu malvazija ovu titulu zaslužila su vina Malvazija Sur Lie 2019 kuće Pilato, odležala malvazija vinarije Deklić i Justino’s Madeira Malvasia Colheita 2009 iz portugalske Madere.

Od ostalih vina uz Benvenutijev Muškat San Salvatore iz 2017. godine platinom su se ovenčala i tri refoška: onaj iz 2020. momjanske vinarije Prelac, kao i dva slovenačka vina, Santomas 2020 Vinske kleti Santomas iz Šmarja i Capris Refošk Vinakoper 2020.

Nadmetanje u Poreču vina ocenjivao je žiri od 90 sudija iz 17 zemalja.

Foto Vinistra

Luka Rosi, predsjednik Vinistre, udruženja vinogradara i vinara Istre, podijelio je sa medijima nevjericu i radost zbog velikog uspjeha ovogodišnjeg ocenjivanja:

– Oboreni su svi rekordi. U Poreč je stiglo 30% više uzoraka nego prošle godine, od čega 317 malvazija iz sedam zemalja, 325 ostalih vina i 58 jakih alkoholnih pića. Sve je više vinara, posebno proizvođača malvazija, koji su prepoznali izuzetan kvalitet našeg ocjenjivanja. Čestitao bih svim pobednicima na izvrsno obavljenom poslu u vinogradu i podrumu – naveo je Luka Rosi, prvi čovjek udruženja koje u Poreču od 5 – 7. maja organizuje veliki susret vinara Vinistra.

Priznanja vinarijama biće dodijeljena 3. maja, uoči početka 29. Vinistre.

Izvor:vino&fino

Najčitanije