13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Britanski jedriličar spašen nakon havarije u Atlantiku, valovi od 7,5 metara su mu prevrnuli brod

BROD PUFFIN
JACKIE ZANETTI & ALEX PAPIJ (RUSALKA)/GGR2022

Britanski jedriličar Ian Herbert Jones koji sudjeluje u samačkoj regati oko svijeta Golden Globe, spašen je nakon havarije u južnom Atlantiku. Prema pisanju portala sail-world.com spasio ga je tajvanski ribarski brod “Zi da wang” nakon što se Jonesov brod prevrnuo u velikoj oluji na moru, te mu je pukao jarbol. Jones je poslao poziv u pomoć preko signala EPIRB uz napomenu kako je ozlijedio leđa i rame.

Tek nakon pola dana, za njim je krenula akcija traganja i spašavanja jer se tada vrijeme donekle stabiliziralo. Tajvanski brod bio je najbliže Jonesu, te ga je ukrcao. Jones je bio otprilike 1200 milja istočno od Argentine, ili 900 milja sjeveroistočno od Falklandskih otoka, pa je bio izvan dosega helikoptera.

Ian Herbert Jones

Oluja koja ga je zadesila bila je najavljena po prognozama, no on je nije mogao nikako izbjeći. Uz olujan vjetar od preko 90 čvorova, valovi su bili visoki oko 7,5 metara.

Jones je proveo 219 dana na ovoj retro regati na kojoj još sudjeluje Indijac Abhilash Tomy, Michael Guggenberger iz Austrije, je Južnoafrikanka Kirsten Neuschäfer. Ostali jedriličari su odustali silom prilika. Regata u kojoj je strogo zabranjena moderna tehnologija je inače krenula početkom septembra iz Les Sables-d’Olonnea u Francuskoj. Prvi od preostale trojke očekuje se na cilju krajem ovog aprila.

Najčitanije