26.3 C
Kotor

Slušaj online radio

U Tivtu prinudno zaustavljena ultraluksuzna jahta čiji vlasnik nije izmirivao obaveze prema posadi i partnerima

PELORUS na vezu u marini Porto Montenegro foto S.L.

Ultraluksuzna superjahta “Pelorus” –najveći brod koji trenutno boravi u marini Portro Montenegro u Tivtu, dobio je ovih dana novog zapovjednika i posadu – sve crnogorske državljanine.

Novi zapovjednik “Pelorusa” je iskusni kapetan duge plovidbe Rajko Čavor iz Tivta, a koji je krajem prošle nedjelje preuzeo tu dužnost od dosadašnjeg kapetana jahte  -državljanina Južnoafričke Republike. Čavor je brod preuzeo na osnovu naloga vlasnika “Pelorusa” koji je on realizovao preko novog pravnog zastupnika broda u Crnoj Gori – kompanije “Abaco” iz Bara.

Superjahta čija se vrijednost procjenjuje na preko 150 miliona eura inače, trenutno je u nesvakidašnjoj situaciji jer je “Pelorusu” Inspekcija sigurnosti plovidbe Ministarstva kapitalmnih investicija, nedavno izrekla zabranu ispovljenja iz marine Porto Montenegro zbog činjenice da je dio povjerilca koji od njenog vlasnika po raznim osnovama potražuju novac, pokrenuo sudski spor pred Privrednim sudom u Podgorici.

Vlasnika broda je kako saznajemo, pred Privrednim sudom prvo tužio njegov dosadašnji agent u Crnoj Gori – agencija “Montenegro Destinations”, a potom se tužbi pridružila i kompanija Adriatic Marinas-Porto Montenegro iz Tivta, kojoj nije plaćeno oko 200.000 eura računa za dosadašnji vez u marini i druge usluge pružene “Pelorusu”. Ta jahta je inače, u Tivat stigla  iz Dubrovnika 7.decembra prošle godine, od kada je 115 metara dugi “Pelorus” vezan na kraju mula 1 Porto Montenegra, u djelu marine namijenjenom za velike mega i super jahte.

Brod koji u redovnim oklonostima opslužuje čak 45 članova posade, u međuvremenu su napustili svi članovi posade, koji prema nezvaničnim informacijama, takođe potražuju novac od vlasnika jahte na ime neisplaćenih zarada za više mjeseci. Prošle nedjelje  po nalogu vlasnika, iskrcao se i dosadašnji zapovjednik-Južnoafrikanac, a po nalogu vlasnika jahte i preko pravnog zastupnika, firme “Abaco”, brod je preuzela nova minimalna posada iz Crne Gore i novi zapovjednik. Pet naših pomoraca i kapetan Čavor tako će čuvati ultraluksuznu jahtu koja spada među trideset najvećih na svijetu, do okončanja spora pred Privrednim sudom u Podgorici ili eventualnog vansudskog izmirenja potraživanja koje prema vlasniku broda imaju agencija “Montenegro Destinations” i Porto Montenegro. Iz menadžmenta kompanije Adriatic Marinas nisu željeli da preciznije odgovre na pitanja o aktuelnom pravnom status “Pelorusa” i visini njihovih potrađivanja od vlasnika jahte.

“Kao vodeća svjetska marina sa strogom politkom povjerljivosti  naših klijenata, nismo u mogućnosti da proslijeđujemo bilo kakve informacije o jahtama vezanim u marini, a koje se tiču njihovog poslovanja ili statusa”- saopštili su iz PR službe Porto Montenegra.

Iz Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) nezvanično potvtrđeno da “Pelorus” ima zvanično izrečenu zabranu isplovljenja iz Tivta izdatu od Inspekcije sigurnosti plovidne i da je jahti takvu privremenu mjeru izrekao i Privredni sud. Zbog toga je UPSUL u svom VTMIS sistemu za kontinuirano elektronsko praćenje situacije na moru u teritorijalnim vodama Crne Gore, stavilo tzv. filter na AIS signal “Pelorusa” što znali da je jahta vezana u Porto Montenegru, pod pojačanim nadzorom operatera sistema i da bi svako njeno eventualno neautorizovano pomjeranje sa veza u tivatskoj marini, odmah bilo evidentirano i informacijna o tome proslijeđena lučkim vlastima i pomorskoj policiji.

“Pelorus” dugačak 115, širok 18,3 i sagazom od 4,6 metara ima 584 bruto-tone, a vije zastavu Kajmanskih ostrva. Ova superjahta izgrađena je u Njemačkoj 2003. godine za jednog arapskog bogataša, koji ju gotovo odmah prodao ruskm tajkunu Romanu Abramoviču, Abramović je “Pelorus” je 2007. ostavio tadašnjoj supruzi Irini u brakorazvodnoj otpremnini. Jahta je potom na kratko bila i u vlasništvu kraljevske familije Al Nahijan iz Abu Dhabija, a trenutno je u vlasništvu kineskog milijardera iz Hong Konga, Semijuela Tak Lija, odnosno njegovog sina Samatura Li Kin Kana.

Međunarodna posada koja je do sada osplušivala jahtu, od vlasnika broda koji ih je otpustio, potražuje četvoromjesečne neizmirene plate, dok ih Li Kin Kan optužuje da su navodno, iskoristili pandemiju koronavirusa i sa njom  povezane ekonomsko-saobraćajne restrikcije u međunarodnim odnosima, i pokušali da ga bukvalno ucijene tražeći značajno uvećane i po njemu, neproporcionalno visoke plate i druge trošpkove za vođenje broda. On je istakao da je već nekoliko godina “žrtva značajnih prekomjernih troškova ispostavljenih od stranaka koje se bave različitim aspektima jahte”.

Izvor:S.L.

Najčitanije