16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So
Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, popularne istorije, knjiga za mlade i knjiga za djecu.

Tajna agencija Nove Jugoslavije roman je Branka Anđića. Mladi Beograđanin pun ideala i književnih ambicija dolazi u jugoslovensku državnu novinsku agenciju Tanjug. Već prvog radnog dana shvata da je stvarnost u samoj agenciji mnogo čudesnija i fantastičnija od najrazuzdanijih plodova književne mašte. Prepušta se vrtlogu nadrelnog života u zemlji utemeljenoj na specifičnim mitomanijama, zemlji koja se nezaustavljivo mijenja i iz grandiozne socijalističke tvorevine prelazi u drugačije ustrojstvo, Glavni junak postaje svjedok brze metamorfoze novinara koji od boema postaju lovci na ljudske duše. Izdavač je Laguna.

Anđeoski vrt Dejvida Hjusona uzbudljiv je istorijski triler o mračnoj prošlosti ratne Venecije. Palata Kolombina dom je porodice Učelo, tri generacije muškaraca koji žive zajedno: petnaestogodišnjeg Nika, njegovog prezaposlenog oca i voljenog dede Paola. Na samrtnoj postelji Paolo daje unuku neobičan poklon: rukopise u kojima su opisani njegovi doživljaji iz mladosti, za vrijeme naleta nacizma u Veneciji, 1943. godine. Ovaj čas istorije, kako ga naziva Paolo, priča je o herojstvu i brutalnosti prošlosti koje nikada ne treba zaboraviti. Izdavač je Dereta.

Kuća u ulici Mango roman je Sandre Sisneros prodat u više od šest miliona primjeraka. Ovo je priča Espreance Korder koja živi u trošnoj kući u latinoameričkoj četvrti Čikaga. Očekivanja su joj veća od onoga što joj život trenutno pruža. Ponekad dirljiva, ponekad duhovita, ova bolna i snažna priča govori nam o jednoj godini u životu mlade djevojke koja izrasta u snažnu ženu. Kuća u ulici Mango knjiga je u kojoj odzvanjaju poezija ljubavi i žudnje u kojoj se svi prepoznajemo. Izdavač je Laguna.

Roman Pandora Suzan Souks-Čapman otkriva gdje su granice između nauke i sujevjerja, mita i stvarnosti. London, 1799. godina. Nekada čuvena radnja egzotičnih antikviteta nudi samo krivotvorine nakon tragične smrti Elajdže i njegove supruge Helen, cijenjenih arheologa i kolekcionara. Ćerka ovog slavnog para, Pandora, sada je djevojka koja ne odustaje od svog sna da postane umjetnica koja izrađuje nakit. Kada u radnju stigne misteriozna grčka vaza obratiće se za mišljenje mladom antikvaru Edvardu. Zbog onoga što će Edvard otkriti o vazi Pandora će početi da preispituje sve u šta je vjerovala. Izdavač je Vulkan.

Zanimljiva istorija Srba u 147 priča knjiga je Momčila Petrovića. Istoriju jedne nacije ne čine samo sjećanja na sudbonosne bitke i velike heroje. Autor u ovoj knjizi bilježi i ono za šta u zvaničnim hronikama često nije bilo mjesta. Kritike i upečatljive priče iz ovog svojevrsnog istorijskog zabavnika sigurno će iznenaditi nepoznatim detaljima i interesantnim činjenicama mnoge koji smatraju da dobro poznaju nacionalnu istoriju, književnost i društveno-političke prilike. Saznaćemo ko je Milana Obrenevića naučio da pije viski, kako je falsifikovan govor  na Njegoševoj sahrani i još mnogo toga. Izdavač je Laguna.

Malamander  je majstorski ispripovijedan roman, a autor Tomas Tejlor nas svojom magijom navodi da povjerujemo u nemoguće. Niko zimi ne posjećuje Grozomoru. Ni mještani ne izlaze kad padne mrak i kad vjetar zavija oko stijenja i olupine Levijatna, gdje se još mota ljigavi malamander. Roditelji Vajolet Parme su prije dvanaest godina nestali i niko ne zna šta se sa njima desilo. Ona unajmljuje Herberta Limuna da joj pomogne u potrazi za njima. Njih dvoje će otkriti da je nestanak povezan možda upravo sa pomenutom morskom nemani. Malamander je roman pu tajni, mitova i tajanstveih likova. Izdavač je Laguna.

Najlepše priče iz grčke mitologije knjiga je puna divnih ilustracija i nezaboravnih junaka koju je za mlađe čitaoce prepričala Stefanija Leonardi Hartli. Djeca će naučiti kako su prema grčkom mitu nastali Zemlja, Sunce i Mjesec, ko je bio vrhovni a ko ostali bogovi koji su gospodarili Olimpom. Naučićemo nešto više o Pandori i Prometeju. Proći ćemo kroz čuveni Minotaurov lavirint i vidjeti kako je Tezej uz pomoć Arijadne uspio da iz njega izađe. Saznaćemo nešto više i o Panu i njegovoj fruli, o nevjerovatnim Heraklovim pustolovinama, o kralju Midi, Perseju i Meduzi i o još mnogo toga, Izdavač je Laguna.

*Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije