21 C
Kotor

Slušaj online radio

Ugostitelji Instituta Igalo od četvrtka u štrajku

Institut Igalo Ljilja Nikezić
Institut Igalo – foto Ljilja Nikezić

Sektor ugostiteljstva Instituta „Simo Milošević“ je, zbog neisplaćenih zarada, predao menadžmentu dopis u kojem od četvrtka najavljuju štrajk uz minimalni proces rada.

Ukoliko se i ostali sektori pridruže štrajku, biće ugrožen prijem pacijenta, o čemu će sindikalna organizacija donijeti odluku u narednim danima, prenosi RTHN.

Zaposleni su sa menadžmentom održali zbor radnika, na kom je konstatovano da je stanje izuzetno teško, da radnici nemaju odakle da namire račune i rate za kredite, ali i da je ugrožen rad pojedinih odjeljenja, zbog čega će biti smanjen ili obustavljen prijem pacijenata, kazala je predsjednica Sindikata Marija Obradović.

“Više nijesmo atraktivna firma u kojoj bi se zaposlili deficitarni kadrovi, poput medicine ili ugostiteljstva. Kao posljedica toga, jedino rješenje koje se nameće, a protiv kojeg smo se dugo borili, to je neka vrsta minimalnog procesa rada, za koje smo u obavez da obezbjedimo kao zdravstvena kuća”, navela je Obradović.

Od četvrtka u štrajk stupaju zaposleni u sektoru ugostiteljstva, dok će odluka u ostalim sektorima biti donesena nakon dogovora na nivou Sindikata.

“Ono što ćemo se na ostalim sektorima i na nivou Sindikata dogovoriti je da to bude zajednička odluka, da se svi udružimo, poštujući zakon i nadajući se da će se riješiti situacija u narednih par dana i da će ljudi dobiti plate, jer bukvalno nemaju od čega da žive”, kazala je Obradović.

U slučaju da par medicinskih radnika napusti Institut, postoji mogućnost da dječije i odjeljenje za nepokretne i teško pokretne budu zatvoreni, čime će građani ostati bez mogućnosti rehabilitacije, koja im pripada po zakonu, ali u Sindikatu se nadaju da će nadležni uspjeti da iznađu povoljno rješenje.

Izvršni direktor Zoran Kovačević je na zboru upoznao zaposlene kakva je dinamika razgovora sa operativnim timom Komisije za rješavanje statusa Instituta, kao i sa zaključcima Vlade i planiranim sastankom sa premijerom tokom ove sedmice, uz jake garancije koje su dali potpredsjednik Vlade Srđan Pavićević i ministar zdravlja Vojislav Šimun da stečaj nije opcija.

“Saslušao sam ljude, probleme koje oni nose kao zaposleni koji ne primaju redovno primanja i plata im kasni više od dva mjeseca, odnosno imaju dvije zaostale plate. Porazgovarali smo kao kolektiv. Na kraju su zaposleni ostali sa predsjednicom Sindikata da se dogovore o mjerama. Razumijem njihovu, kao i neizdržljivost cijelog sistema, ne samo zbog kašnjenja plata, već i za kašnjenje plaćanja dobavljačima”, rekao je Kovačević.

On je naveo da generalno očekuje da će nadležni shvatiti jasnu poru, menadžmenta i Sindikata Instituta.

Na sastanku Operativnog tima u petak, 8. marta postignut je najveći stepen saglasnosti, koji se odnosi na detaljnu pripremu i sprovođenje Plana restrukturiranja, saglasno pravilima i principima dodjele državne pomoći i važećeg zakonodavstva.

Izvor:MINA

Najčitanije