16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Perast – adaptira kako ko hoće, inspekcije ne reaguju

Perast – foto Dan

Perast preživio vjekove, a da li će preživjeti nas?


Na kraju Obale kapetana Marka Martinovića u Perastu već mjesecima se renovira, odnosno, kako kažu mještani, devastira kuća koju Peraštani zovu “Kazerna” jer je nekad bila austrijska kasarna. Mještani ističu da investitor već mjesecima izvodi radove na objektu, mijenjajući njegov izgled i samim tim skrnavi istorijski značaj, dok inspekcije, za koje tvrde da su im se obraćali u više navrata, ne reaguju.

– Skrnave se stare vidionice, a otvaraju nove nakaradne i neprimjerene četvrtaste, povećavaju se otvori prozora, te se narušava mediteranski izgled ponistri, škura. Sve to naočigled svih inspektora – komunalnih, građevinskih i za zaštitu kulturnih dobara – piše u dopisu koji su nam proslijedili mještani, koji pretpostavljaju da će se u “Kazerni” vjerovatno otvoriti ugostiteljski objekat mimo urbanističkog plana, i to uz uzurpiranje šupa stanara, a bez njihovog odobrenja.

Iz Uprave za inspekcijske poslove “Danu” su kazali da je inspekcija 19. januara ove godine primila inicijativu za pokretanje postupka inspekcijskog nadzora u Perastu, na kat.parceli 8/2, zbog navodnog izvođenja građevinskih radova na objektu “Kazerna”. Shodno dostavljenoj inicijativi, inspektorka za zaštitu kulturnih dobara je 20. januara izvršila inspekcijski nadzor na pomenutoj lokaciji.

– Kako u toku vršenja inspekcijskog nadzora nijesu izvođeni građevinski radovi na spoljašnjem dijelu objekta, kojim bi se dovodila u pitanje autentičnost objekta, a kako objekat nije pojedinačno zaštićeno kulturno dobro, inspektorka nije imala nadležnost niti ovlašćenje da ulazi i kontroliše unutrašnjost prostorija. S obzirom na to da nije bilo osnova za preduzimanje mjera i radnji iz nadležnosti Inspekcije za zaštitu kulturnih dobara, inspektorka se obratila Upravi za zaštitu kulturnih dobara. Takođe, dana, 8. februara 2023.godine upućen je dopis elektronskom poštom direktorici Uprave za zaštitu kulturnih dobara, u kojem su proslijeđena sva obraćanja u vezi sa predmetnom inicijativom, fotografije i dopis postupajuće inspektorke, kako bi, shodno Zakonu o zaštiti kulturnih dobara, taj organ preduzeo sve neophodne mjere i radnje u okviru svojih nadležnosti – kažu iz inspekcije.

Perast kao kulturno-istorijska cjelina ima status kulturnog dobra, a ujedno je integralni dio prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora upisanog na Listu svjetske baštine UNESKO-a.

Mješovito savjetodavno tijelo za upravljanje prirodnim i kulturno-istorijskim područjem Kotora imenuje Vlada Crne Gore. Predsjednik Savjeta je predsjednik kotorske opštine, a članovi su imenovani na predlog Ministarstva održivog razvoja, Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturnih dobara, Skupštine opštine Kotor i nevladinog sektora.

/Milan Sekulović/

Izvor:Dan

Najčitanije