8 C
Kotor

Slušaj online radio

Umjesto u moru, izletnički brodovi na suvom doku

Mamula – Boka Kotorska – arhiv

Turizam, kao imperativ razvoja na Crnogorskom primorju, najviše je pogođen virusom korona. Obale plaža od Čanja do Utjehe nikad mirnije, a na parkingu u Starom Baru nema turitičkih autobusa, niti posjeta Starom gradu, Izostale su i neizbježne noćne gužve.

Prema riječima Peđe Adžića, predsjednika Udruženja 242 turistička čamca i broda, sezona na Crnogorskom primorju je praktično uništena.

– Izletnički turizam je zamro. Doduše, tu je još od početka pandemije virusa korona mali broj Rusa koji na barskoj rivijeri imaju svoje kuće. U međuvremenu su doputovali i gosti iz Ukrajine i Mađarske, ali i oni su se vratili. Zatvorene granice spriječile su naše stalne mušterije iz Srbije, Bosne, Makedonije. Naravno da smo pogođeni svi mi koji se bavimo prevozničkom djelatnošću na moru – kaže on, i objašnjava da ih na području barske opštine ima 17.

– Malobrojni posjetici na plažama su domaći gosti, majke sa djecom i stari. A oni ne koriste naše usluge jer nemaju mogućnosti za to. Sezona je katastrofalna, a mi imamo obaveza, između ostalog i prema Marini, gdje nam traže maksimalne cijene. Ne znamo šta će biti, a ako bi se granice otvorile 1. avgusta mogli bismo da se izvučemo, da bar platimo troškove Marine. Većina naših čamaca je na suvom doku, a par kolega je pokušalo da nešto radi. Ali ne ide. Mi smo tu, obilazimo čamc i čekamo eventualno odluku o otvaranju granica prema Srbiji i ostalim zemljama iz okruženja. Svi mi živimo od toga, a doći će zima. Pričamo o koroni, o njenim poraznim rezultatima na ekonomiju i naš težak položaj u njoj. Vrijeme je kada se razmišlja kako da se bukvalno preživi. Ovo je težak, moguće najteži period, u kome je sve neizvjesno – kaže on.

/D.S./

Izvor:Dan

Najčitanije