15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

„Umjetnost bez granica“ – izložba slika Ilije Martinovića: SLIKAREVO TREĆE OKO

Nostalgičar sam za 60. i 70. godinama što je vidljivo na mojim slikama , kazao je slikar Ilija Martinović na otvaranju njegove izložbe Umjetnost bez granica u Galeriji Josip Bepo Benković.

Umjetnik je u Herceg Novom završio Umjetničku školu  pa je zato, kako je kazao „moralna obaveza nas bivših učenika Umjetničke škole  da se sa pijetetom sjećamo i čuvamo uspomene na preminule profesore Luku Tomanovića, Borisa Veriga, Bata Pravilovića, Đorđa Angelovskog, Krsta Sjerkovića, Iliju Nikolića, Srđana Kovačevića , I Nadu Stanić Marović, kazao , dodajući da od svakog od njih ima po nešto utkano u njegovim radovima.

“Život je kao rijeka koja teče; nekom se ugodi da mirno plovi, dok se nekom valovi o bregove lome, kazao je, profesor doktor Srđe Martinović.

“Ilija nas je okupio nas  slikom, divnim ljudskim razgovorom, ali i onom najtoplijom čovječijom rječju, slikom pred kojom zastaju galije i rumene se najsuptilnije emocije, kazao je Martinović ističući da kroz njegovo likovno stvaralaštvo iz njega promalja dječak koji se opredijelio da neobuzdano sanja. U njegovim slikama ima i pomalo mistike, ali najviše istine, one iskrene i izvorne. Svojim djelima poziva nas da se radujemo, da se vraćamo sebi. Zapitkuje se, kako se on to pitao čitav život, ko je i čiju krv u sebi nosi. I kao slikar i kao čovjek, širi pozitivnu energiju. kazao je Martinović.

Izložba slika Ilije Martinovića

“Martinović je slikar iznanađenja, slika što ga je volja, i uporno odbija da se sabije u modlu, kalup, teorijski aksiom. Ali, postoji jedan zajednički imenitelj, postoji licenca poetika ovog nenametljivog a značajnog slikara. To je emocija, vidljiva, prepoznatljiva, eksplicitna. Emocija spram grada Herceg Novog, ljudi, onih idealizovanih i onih grotesknih, podjednako, spram bokeškog neba i mora koji su razglednica i metafizika istovremeno, kazao jeotvarajući izložbu dramski pisac Stevan Koprivica.

Martinović je, po riječima Koprivice, uprkos snažnom uzoru, ostao svoj, privržen ličnoj poetici pronalazeći ugao iz kojeg vidi ono što posmatrač ne vidi. “To je neko treće oko, ono koje umjetnika izdvaja i izdiže od pukog reproduktivca viđene ljepote po sebi, kazao je Koprivica.

/S.Kosić/

Najčitanije