30.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Umro slavni vinar Grgić

Grgić – foto Jagoda Bush

Miljenko „Mike” Grgić, slavni američki vinar hrvatskog porijekla, umro je u dobi od 100 godina.

„Shvatio sam da se vina ne rade samo glavom i osjetilima. Morate ga raditi i sa srcem”, uvod je u Grgićev nekrolog, objavljen na službenoj stranici njegove vinarije Grgich Hills Estate, smještene u dolini Napa u Kaliforniji.

Grgich je rođen 1. aprila u selu Desne, na pola puta između Ploča i Metkovića, u obitelji s 11 djece koja je imala malu vinariju, vinograd i vinarsku tradiciju. Grgić je kasnije studirao vinarstvo na sveučilištu u Zagrebu, a u Sjedinjene Države se uputio 1954., nezadovoljan komunističkim vlastima u Jugoslaviji, putem Zapadne Njemačke i Kanade, stoji u nekrologu.

Tamo se polako probijao u vinarskom svijetu, pokrenuvši i svoju vinariju, a najslavnije postignuće bilježi 1976. kad je njegov chardonnay na natjecanju u Francuskoj pobijedio vina te države na ‘slijepom’ testiranju.

Taj je događaj šokirao enologe i katapultirao dolinu Napa u jednu od vodećih vinarskih regija na svijetu, a i inspiriralo zemlje poput Čilea i Argentine da se natječu s europskim vinima.

Grgić – foto Jagoda Bush

„Kralj chardonnaya” preminuo je sa 100 godina, što je dob koju je naveo kao svoj cilj, piše San Francisco Chronicle.

Pobjednička boca iz Pariza uvrštena je u Nacionalni muzej američke povijesti Smithsonian, kao i beretka po kojoj je bio slavan.

Izvor:Hina

Najčitanije