12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Uprkos obećanjima predsjednika Opštine Tivat radovi nisu nastavljeni …

Danas na pocetku nove saobracajnice u Cacovu

Radnici i mehanizacija izvođača, kompanije „Civil ngrineer“ iz Podgorice ni danas se nisu pojavili na gradilištu saobraćajnice u naselju Cacovo u Donjoj Lastvi, uprkos čvrstom obećanju gradonačelnika Tivta dr Siniše Kusovca (DPS) da će radovi biti nastavljeni u ponedjeljak 3.septembra. Zbog toga Opštini i Kusovcu lično prijeti tužba i zahtjev za obeštećenje nezadovoljnih žitelja tog naselja.

Da na gradilištu nema nikoga uvjerio se i naš novinar koji je na poziv nezadovoljnih mještana Cacova koji već 40 godina čekaju da im Opština napravi put do kuća  a koji su inače, oni odavno platili, izmirivši komunalije prilikom dobijanja građevinskih dozvola za svoje kuće. Gradilište puta koji je toliko uzak da se na pojedinim mjestima ne mogu mimoići ni pješak i automobil,  a kamoli dva vozila, i juče je zvrjalo prazno a samo su blato, iskopi, poluzavršeni potporni zidovi i gomila građevinskog otpada svjedočili da je ovo zvanično, jedno od aktivnih gradilišta iz godišnjeg programa investicija Opštine Tivat u komunalnu infrastrukturu.

Kusovac je na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta prošle nedjelje, odgovarajući na odborničko pitanje Mirka Kovačevića (TA), za govornicom saopštio da je u međuvremenu sve dogovoreno sa „Civil Engineerom“ čiji je direktor tokom avgusta bio na godišnjem odmoru, te da će radovi u Cacovu, ali i na prvoj fazi izgradnje kanalizacionog sistema u Donjoj Lastvi koje takođe izvodi ova kompanija, biti nastavljeni u ponedjeljak, 3.septembra. To se međutim, nije desilo, pa je gradonačelnik ponovno, po ko zna koji put već kada je Cacovo u pitanju, iznevjerio javno data obećanja i od „jezika napravio metlu“.

V.d. direktor Direkcije za investicije Opštine Tivat Bogdan Čučković kazao nam je da ga je direkor „Civile Engineera“ obavijestio da na sihro-planu podzemnih instalacaija na gradilištu, koje su potpisali investitor, izvođač i nadzor, nedostaje još potpis projektanata saobraćajnice i da se bez toga radovi ne mogu nastaviti.

Tabla na gradilistu

Opština Tvat je u posao izgradnje oko 450 metara duge saobraćajnice u Cacovu koja bi nakon više decenija trebala da za desetak tamošnjih kuća obezbjedi kolski prilaz, ušla još u novembr 2016. Tada je sa „Civile Engineerom“ sklopljen ugovor vrijedan 181.879 eura sa PDV-om po kom je podgorička firma imala rok od 25 dana da završi radove predviđene prvom fazom. To se nije dogodilo, ali je Opština Tivat ipak ponovno,u maju 2017. sa  „Civil Engineerom“ sklopila jop jedan ugovor za izvođenje druge faze radiova u Cacovu, vrijedan 178.855 eura sa PDV-om. Ugovoreni rok za završetak posla bio je 40 dana, ali do danas ni ta, ni prva faza ugovorena u novembru 2016. nisu završene. Iako „Civil Engineer“ ni izbliza nije realizovao svoje obaveze, Opština kao investotor do sada nije iskoristila niti jednu od mogućnosti koje joj po ugovorima sa tom firmom stoje na raspolaganju – da raskine ugovore, investiciju završi sa drugim izvođačem o troku „Civil Enginnera“, te da od podgoričke građevinske kompanije čiji je direktor Aleksandar Laković, naplati penale koji se kogu kretati do visini od 5 posto ugovorene vrijednosti radova, a za što Opština na raspolaganju ima i izdatu bankarsku garanciju.Mještani Cacova koji su već odavno izgubili strpljenje čekajući da dobiju DUP-om predviđeni put, najavili su da će uskoro zbog neodgovornosti lokalne uoprave prema njima, tužiti Opštinu Tivat i gradonačelnika Kusovca kao lice odgovorno za zakonit rad lokalne uprave, tražeći kako od Opštine tako i od Kusovca lično, da im isplati adekvatnu novčanu odštetu.

Zanimljivo, iako je na ovom i projektu gradnje kanalizacije u Donjoj Lastvi imala izuzetno loše iskustvo sa „Civil Engineerom“ kao izvođačem, Opština Tivat je u međuvremenu toj firmi povjerila više drugih poslova vrijednih nekoliko desetina hiljada eura – od projektovanja nekoliko novih ulica na Sewljanovu, preko nadzora radova asfaltuiranja puta od kotorske raskrnice do Radovića, do nadzora radova na sanaciji krova škole u tom dijelu Tivta.

Najčitanije