11 C
Kotor

Slušaj online radio

URA: O eksploataciji nafte odlučiti na referendumu

URA

Građani Crne Gore trebalo bi da odluku o istraživanju nafte i gasa u našem podmorju donesu na referendumu, saopštio je Miloš Konatar iz Građanskog pokreta URA

On je saopštio da će URA, Savez građana CIVIS, platforma Crno na bijelo i njihov poslanički klub pokrenuti inicijativu za raspisivanje referenduma o eksploatacijom nafte i gasa.

Konatar je pozvao Vladu Crne Gore i Ministarstvo kapitalnih investicija da podrže tu njihovu inicijativu, jer bi odluku o tako važnom pitanju trebalo da donesu građani na referendumu.

Potrebno najmanje 54.000 potpisa

Saopštio je da se zalažu za ekološku Crnu Goru, zbog čega ne mogu da podrže nijednu odluku koja ugrožava održivi razvoj i životnu sredinu.

“Mi ćemo podnijeti formalan predlog svim poslanicima da podrže inicijativu i predlog za raspisivanje državnog referenduma. Vrlo brzo ćemo krenuti u akciju skupljanja potpisa – najmanje 10 posto građana koji imaju biračko pravo u zemlji. To je oko 54.000 potpisa, a siguran sam da ćemo skupiti više”, rekao je Konatar.

Ono što građani odluče, rekao je, svi bi trebalo da poštuju.

Kontara je pozvao Ministarstvo i Vladu da otvore sve ugovore koji se tiču eksploatacije nafte i gasa: “Da skinu oznaku tajnosti sa ugovora, jer ove ugovore ova javnost ima pravo da vidi”.

Pozvao je građane i zainteresovanu javnost da organizuju javne rasprave i okrugle stolove i otvore sva pitanja, te da na kraju građani na referendumu odluče o eksploataciji nafte i gasa.

Čuti riječ struke

Poslanica Ure Božena Jelušić kazala je da je naše more plitko i zatvoreno, pa bi svaki incident imao nesagledive posljedice i štete, te uništenje svih drugih oblika privrede.

“Lično sam više na strani ekoloških interesa, jer je istraživanje energenata anhrono”, rekla je Jelušić, navodeći da Crna Gora ima mnoge druge resurse.

Zato je o svemu potrebno čuti riječ struke.

Najčitanije