9 C
Kotor

Slušaj online radio

Uskoro počinje sanacija klizišta u širem zahvatu Kanli kule

Herceg Novi / Kanli kula, foto Miloš Samardžić

Sanaciju klizišta u širem zahvatu tvrđave Kanli kula radiće „Intermost“ doo iz Podgorice, dok je za stručni nadzor zadužena kompanija „Projektman“ doo, potvrdio je sekretar za turizam, ekonomski razvoj i investicije Nenad Vitomirović. Prethodno su, kako je kazao, urađeni istražni radovi, kao i projekat sanacije, a početak radova planiran je već krajem septembra.

Prema tenderu Uprave za kapitalne projekte vrijednost radova je 909.922,65 eura bez PDV-a, dok je rok za završetak 180 dana od uvođenja izvođača u posao.

Projektom je obuhvaćena sanacija klizišta koje se proteže od magistralnog puta do crkve Sv. Arhangela Mihaila i trga Belavista, kazao je sekretar Vitomirović

„Riječ je o prvom većem projektu za stari dio grada, najvažnijem nakon obnove od zemljotresa 1979. godine. Ne radi se samo o zaštiti kulturno-istorijskog nasljeđa već i sanaciji dijela klizišta koje bi moglo da ugrozi Stari grad jer posljedice nisu vidljiva samo na Kanli kuli, već i na pojedinim objektima, ulicama i trgu ispod kule. To je zahtjevalo hitan odgovor, jednostavno se ova prijetnja morala otkloniti“, istakao je Vitomirović.

Dodaje da je nemoguće započeti rekonstrukciju Kanli kule, niti sređivanje Starog grada i trga Belavista dok se ne zaustavi dalje klizanje terena.

„Tek nakon toga će se, na osnovu UTU koje je izdalo ondašnje Ministarstvo održivog razvoja i turizma, izraditi tehnička dokumentacija i krenuti u rekonstrukciju tvrđave. Ne samo tvrđave već i uređenja problematičnih mikrolokacija u Starom gradu te ćemo napokon dobiti centar grada kako i dolikuje našem Herceg Novom“, kazao je sekretar Vitomirović.

Najavljuje da će u narednim godinama veća pažnja biti posvećena starom jezgru grada i tvrđavama koje su hercegnovski brend.

„Španjola postaje hab i centar kreativne ekonomije a ostale tvrđave ćemo valorizovati kroz spoj kulture i turizma. Time će se povećati atraktivnost Herceg Novog kao turističke destinacije ali i pružiti dodatna prilika i sadržaji domaćim preduzetnicima i kreativcima za rad i razvoj“, zaključuje Vitomirović.

Najčitanije