20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Uz malo novca i puno domišljatosti do lijepog izgleda grada

Detalj iz Velikog gradskog parka

Godišnje održavanje uređenih javnih zelenih površina u Tivtu, ne računajući prostor Velikog gradskog parka koji je kao zaštićeno prirodno dobro pod posebnim režimom upravljanja i održavanja, godišnje gradski budžet Tivta košta skoro 120.000 eura.

Naime, Programom uređenja i održavanja javnih zelenih površina koji priprema i  sprovodi Komunalnio preduzeće Tivat, precizno su specificirani i  obuhvaćeni  svi radovi uređenja, obnove i njege biljnog materijala, redovno košenje travnjaka, održavanja staza i puteva u parkovima, podrezivanje stabala i grmova, te preduzimanje mjera zaštite postojećih zasada kao i uklanjanje odnosno zamjenska sadnja zasada koja su izgubila vitalne i estetske karakteristike.

Tivat – foto Boka News

Ti poslovi odnose se na ukupno 24 javne zelene površiine u centru Tivra, naseljima Seljanovo, Donja Lastva, Gradiošnica i  Radovići. Za to će se ove godine, prema Programu rada Komunalnog preduzeća Tivat, iz gradskog budžeta izdvojiti i toj firmi uplatiti ukupno 118.634 eura. Od te sume 10.000 eura odnosi se na orezivanje i održavanje visokih stabala po cijelom gradu, a 16.000 eura na trošak redovnog zalivanja svih  javnih uređenih zelenih površina.

Što se Velikog gradskog parka tiče, obzirom na njegov status zaštičenog objekta prirode, za njega Komunalno koje upravlja parkom, izrađuje poseban Godišnji program upravljanja. Ove godine će tako za redovno održavanje i uređenje Velikog gradskog parka biti utrošeno ukupno 18.322 eura. Osim iz budžeta Opštine i manjim dijelom sredstvima JP Morsko Dobro jer se Veliki gradski park cijelom svojom površinom od preko 4,2 hektara nalazi u administrativnim granicama zone morskog dobra u Tivtu, održavanje i dalje uređivanje ove prepoznatljive botaničke bašte nerijetko svojim prilozima u obliku sadnica novih biljaka i drveća, pomažu privreda, građani i NVO sektor Tivta.

Hortikulturno uređeni kružni tok kod stare zgrade Opštine Tivat

Komunalno Tivat inače, za potrebe Velikog gradskog parka ali i za druge javne zelene povrpine u gradu, osim kupovine kod većih dobavljača, biljni materijal dobrim dijelom proizvodi i u sopstvenom rasadniku površine 240 kvadata koji se nalazi u zapadnom dijelu parka.

Tivatske javne zelene površine često dobijaju pohvale mješatna i turista na račun svoje uređenosti i maštovitog dizajna. Najzaslužniji za to su radnici službe Gradskog zelenila Komunalnog preduzeća na čelu sa rukovoditeljkom ove službe, diplomiranom inženjerkom hortikulture Tanjom Krstović koja već godinama ulaže veliku energiju i ljubav u biljke na gradskim  zelenim alejama i skverovima.

Izvor:S.L.

Najčitanije