20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

“Vida Matjan” Kotor od 17. do 23. aprila organizuje master class radionice za solo pjevanje

Vida Matjan

Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Vida Matjan” Kotor od 17. do 23. aprila organizuje master class radionice za solo pjevanje profesorke Snežane Nene Brzaković.

Snežana Nena Brzaković je studirala solo pjevanje u klasi prof.Biserke Cvejić, pedagogiju solo pjevanja kod prof.dr Dušana Cvejića, a diplomirala je na FMU u Beogradu u klasi prof. Radmile Smiljanić.

Solističke postdiplomske studije (Konzertexamen) završila je sa odlikovanjem na Hochschule für Musik “Hanns Eiser” u Berlinu / Njemačka. Specijalističke studije iz oblasti funkcionalne tehnike disanja za pjevače i duvače studirala je na Institutu za tehniku glasa i disanja u Dizeldorfu.

Imala je čast da se usavršava sa istaknutim muzičarima svjetske operske scene, između ostalih:      Brigitte Fassbaender, Inge Borgh, Semyon Skigin…
Kao solista je angažovana u Njemačkoj, Austriji, Litvaniji, Poljskoj, Ukrajini i Bjelorusiji na koncertnim i operskim podijumima. Iz koncertnog i operskog repertoara izdvajaju se djela Verdija, Schumanna, Mahlera, Wagnera, Straussa, Schnittkea, Shostakovicha, Mussorgskog, Kurt Weila, Eislera sa kojima nastupa na festivalima i koncertnim podijumima širom Evrope. Dobitnik je specijalne nagrade žirija na međunarodnom operskom takmičenju  “Hilde Zadek” u Passau, za izvođenje djela Wagnera i Verdija.
Od 1997-2007. predaje na Visokoj školi za Muziku u Berlinu (na čak tri katedre) čak tri predmeta: solo-pjevanje, metodiku nastave solo-pjevanja i tehniku disanja za pjevače i duvače. Zbog velikog interesovanja profesionalnih pjevača za rad na repertoaru i tehnici pjevanja i disanja, osniva Institut za pjevanje i tehniku disanja u Berlinu 2007. godine. Uporedo sa tim predaje od 2007. godine kao gostujući profesor na Akademiji za Muziku u Vilniusu (Litvanija) u saradnji sa Goethe Institutom.

Od 2011-2015. predaje kao docent za solo-pjevanje i na Visokoj Školi za Muzičku pedagogiju u Cottbusu. Od 2013. redovno drži kurseve tehnike disanja i vokalne tehnike u Berlinu (Njemacka), na Konzervatorijumu u Ljubljani i Mariboru (Slovenija), Vilniusu (Litvanija), Muzicka Akademija Riga i Ventspils (Letonija), Finska, Katar, Malejzija, Singapur, Španija itd. Takodje je i član žirija na internacionalnim takmičenjima solo-pjevanja.
Od 2007. godine redovni je docent pjevanja, a od 2016. i umjetnički direktor Internacionalnog operskog Masterkursa “Oper-Oder-Spree” u Beeskow / Njemačka.
Od 2015. je angažovana kao vokalni pedagog u Staatsoperi u Berlinu. U saradnji je sa dirigentima Danijelom Barnenboimim, Sir Simon Rattle, Zubin Mehta i drugi, kao vokalni pedagog za mlade soliste na sceni i koncertu u produkcijama opere, Filharmonije itd. Od 2020. je eksterni ekspert za master ispite na Visokoj Umjetničkoj Školi u Bernu, smjer Operski studio.
Redovno radi kao vokalni pedagog pri produkcijama i profesionalnim horovima… izmedju ostalih Hor slovenačke filharmonije, dječiji hor u državnoj njemačkoj operi (Staatsoper Berlin), Horski savez Murcije u Španiji itd.
Njeni studenti su dobitnici najviših nagrada na međunarodnim pjevačkim takmičenjima i solisti na operskim i koncertnim podijumima širom svijeta.

Sjutra (subota 23.april) u Koncertnoj dvorani –Crkva Sv. Duha, sa početkom u 18h, biće održan Koncert polaznika seminara solo pjevanja.

Najčitanije