17 C
Kotor

Slušaj online radio

Više letova za Zapadnu i Sjevernu Evropu

Više letova za Zapadnu i Sjevernu Evropu
Aerodrom Tivat

Tokom predstojeće ljetnje turističke sezone, prema do sada potvrđenim najavama avioprevoznika, tivatski aerodrom će redovnim cjelogodišnjim i sezonskim linijama biti povezan sa najmanje 19 država u Evropi, na Bliskom i Srednjem Istoku.

Iako će zbog rata u Ukrajini  i obostranih ekonomskih snakcija koje su jedna drugoj stim u vezi uvele Rusija i Crna Gora, ove godine izostati letovi sa dva od tri najznačajnija tržišta kada je u pitanju aerodrom Tivat – Rusije i Ukrajine, to će djelimično biti nadoknađeno uvođenjem dodatnih letova i destinacija prije svega prema Sjevernoj i Zapadnoj Evriopi, ali i novom tržištu kakva je Saudijka Arabija. Naime, dolazak na aerodrom Tivat saudijske niskobudžetne aviokompanije Flynas  najveća je novost ove sezone jer će avioni tog prevoznika počev od 1.juna, tri puta nedjeljno letjeti na liniji Rijad-Tivat, sve do 30.septembra.

Osim Flynasa, novost na aerodromu Tivat ove će sezone biti i austrijska nacionalna aviokompanija Austrian Airlines koja će za taj crnogorski primorski grad letjeti iz Beča.

Saobraćaj sa Tivtom je već počela bugarska kompanija European Air Charter koja odavde leti za Diseldorf i Lajpcig žu Njemačkoj, kao i britanski loukoster EasyJet koji saobraća za Berlin, Mančester i London.

Nacionalna avikompanija Švedske, Danske i Norveške SAS Scandinavian Arlines osim linije za Kopenhagen, iz Tivta će ovog ljeta letjeti i za Oslo i Štokholm, dok će francuski loukoster Transavia obnoviti svoju sezonsku liniju za Pariz. Njemačka nacionalna aviokompanija Lufthansa od maja će za Tivat letjeti iz Frankfurta i Minhena, dok će na ljeto biti obnovljena i sezonska linija Baku-Tivat na kojoj saobraća azerbejdžanski nacionalni avioprevoznik Azerbaijan Airlines. Norveški loukoster Norwegian Air Shuttle Tivat će ove sezone spajati sa Oslom i Helsinkijem, dok će Flydubai iz Ujedinjenih Arapskih Emirata letjeti za Dubai, a izraelski Israir za Tel Aviv.

Letonska čarter kompanija SmartLynxs sezonski će letjketi za Rigu u Letoniji i Talin u Estoniji, dok će njemački loukoster Eurowings saobraćati na liniji Cirih-Tivat.

Tivat će sa Luksemburgom redovnim letovima povezivati i luksemburški nacionalni avioprevoznik Luxair, dok se ovog ljeta, nakon pauze od svije godine uzrokovane pandemijom koronavirusa, na pisti pored Tivatskog zaliva ponovbo očekuju i avioni holandskog čarter i leisure prevoznika TUI Nederland koji će dovoziti holandske turiste iz Ajndhovena.

Ostaje da se vidi da li će za Tivat letjeti i rumunski nacionalni avioprevoznik Tarom jer je ranije jedan od većih rumunskih turoperatora najavljivao uvođenje sezonskog turističkog avio-mosta iz tri grada u Rumuniji sa Tivtom.

Želju za uspostavljenjem svakodnevnog redovnog saobraćaja na liniji Istanbul-Tivat iskazala je i turska nacionalna aviokompanija Turkish A irlines ali ostaje da se vidi da li će joj to crnogorske vlasti i dozvoliti jer se tome, pozivajući se na bilateralni ugovor dvije države o vazdušnom saobraćaju, protivi Air Montenegro koji već ima svoju redovnu liniju između ova dva grada.

Inače, Air Montenegro će prema najavama, ovog ljeta na liniji Tivat-Beograd imati do 21 rotaciju sedmično, a najmanje toliko ako ne i više imaće ih i njemu konkurentska srpska nacionalna aviokompanija Air Serbia. Osim iz Beograda, Air Serbia će za Tivat letjeti i na sezonskim  linija iz Niša, odnosno Kraljeva.

Air Montenegro će pored redovnih cjelogodišnjih linija za Beograd i istanbul, iz Tivta tokom ljeta uvesti i sezosnke linije za Banja Luku, Ljubljanu i Prag.

Izvor:S.L.

Najčitanije