17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Više od 34.000 mrtvih u Turskoj i Siriji, nastavlja se potraga za preživjelima

Potres u Turskoj i Siriji
Foto: Suhaib Salem/Mahmoud Hassano/Sertac Kayar / Reuters

Nastavlja se potraga za preživjelima među ruševinama. Broj poginulih u potresima koji su pogodili Tursku i Siriju dosegnuo je 34 hiljade, no očekuje se da će se znatno povećati.

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus potvrdio je da će Sirija otvoriti dodatne koridore za slanje pomoći. Ujedno je SAD odlučio privremeno ukinuti sankcije protiv vlade u Damasku. Nakon odluke Turske da će raskapanje ruševina prepustiti teškoj mehanizaciji, nekoliko stranih spasilačkih ekipa povuklo se s terena.

Zastrašujući je broj mrtvih – prešao je 34.000. Broj poginulih u Turskoj i Siriji tjedan dana nakon katastrofalnog potresa dosegnuo je najmanje 34.179, javlja CNN.

Potvrđeni broj mrtvih u Siriji je 4574. Taj broj uključuje više od 3160 stradalih u dijelovima sjeverozapadne Sirije koje drži oporba, navodi ministarstvo zdravstva, upravno tijelo Vlade spasa.

Broj poginulih u Siriji također uključuje 1414 poginulih u dijelovima zemlje pod kontrolom vlade, izvijestila je državna novinska agencija SANA.

Spasioci iz BiH iz ruševina u Turskoj izvukli dvoje preživjelih

Spasioci Gorske službe spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine sudjelovali su u izvlačenju dvoje preživjelih iz ruševina u Turskoj. Riječ je o starijoj ženi i desetogodišnjoj djevojčici, koje su odmah prevezene u bolnicu.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije