8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

UPSUL spašavao turske državljane na otvorenom moru

Uprava pomorske sigurnosti

U rizičnoj akciji, zbog loših meteo-uslova, mješoviti tim Uprave pomorske sigurnosti  i upravljanja lukama (UPSUL) i Uprave policije spašavao je rano jutros jahtu sa četiri turska državljanina.

 -Poziv opasnosti primljen je u našem Pomorsko -operativnom centru u 23:10 sa  jahte ”Fearless”,  zastava Delavera, na kojoj su bili četri člana posade-turski državljani.

Oni su tražili evakuaciju na priblizno 32 nautičke milje od luke Bar. Stanje mora je bilo oko 5 a jačina vjetra do 35 čvorova-kazao je za Feral.bar Žarko Lukšić, pomoćnik direktora UPSUL za sigurnost na moru.

On je naveo da je UPSUL krenuo u akciju uz asistenciju Sektora granične polcije (SGP) Bar “u skladu sa Sporazumom o Integrisanom nadzoru drzavne granice”, koristeći policijski čamac oznake 1001 sa mješovitom posadom-po dva pripadnika SGP i UPSUL.

-Tim je isplovio u veoma rizičnu akciju traganja i spašavanja, s obzirom na veoma loše vremenske uslove.

 Policijski čamac je nakon sat i po došao do jahte, koja se uputila ka albanskoj zoni odgovornosti i odbijala da stane, o čemu je obavješten RCC Tirana i ostali nadležni organi.

Komunikacija sa jahtom je bila otežana zbog lošeg znanja engleskog jezika posade.

Jahta se kretala cijelo vrijeme ka obali gdje ih je rano jutros presreo albanski patrolni čamac i sproveo u luku Šenđin.

Naš tim se zbog veoma loših vremenskih uslova vratio uz obalu za Bar i vezao rano u zoru-dodao je Lukšić.

Izvor:Feral.bar

Najčitanije