13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Završena izgradnja solarne elektrane u Trebinju

Solarna elektrana Trebinje – foto biznisingo.ba

Nakon što je prošle godine potpisan ugovor o izgradnji najveće privatne solarne elektrane u BiH, između sektora Euro Solar kompanije Hifa-Oil i srpske kompanije Swisslion Takovo, izgradnja je nedavno u cjelosti završena. Elektrana se prostire na površini od preko 20.000 kvadratnih metara, a godišnja proizvodnja biće veća od 4.000 MWh. Služiće ne samo za potrebe Swissliona, nego i za prodaju električne energije.

Euro Solar je dio Hifa Oil grupe i ovlašteni distributer kompanija Longi i Huawei za BiH.

Za potrebe ove elektrane instalirano je 9.000 solarnih panela Longi i 20 invertera proizvođača Huawei s efikasnošću većom od 99%.

“Zahvaljujući najkvalitenijoj opremi, obučenom kadru i kapacitetima koje ima na raspolaganju, Euro Solar, sektor u okviru kompanije Hifa-Oil, u stanju je odgovoriti čak i najzahtjevnijim projektima izgradnje fotonaponskih elektrana te klijentima ponuditi najefikasnije, tehnički najbolje i ekonomski opravdano rješenje”, navodi portal Manager.ba.

Kompanija Swisslion Takovo je među prvima prepoznala potencijal ovakvih investicija i započela proces izgradnje solarnih elektrana i korištenja zelene energije. Nakon uspješno završene prve fotonaponske elektrane na fabrici u Trebinju, namjeravaju da grade ovakve elektrane i na ostalim fabrikama.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije