17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Vlada bi da odloži obaveze brodarskih kompanija

Crnogorska plovidba – 21. maj

Vlada Crne Gore  je pokrenula procedure za početak pregovora o reprogramiranju kredita prema kineskoj Eksim banci koji se odnose na kupovinu brodova za Crnogorsku i Barsku plovidbu.

Rate kredita za brodove se otplaćuju već nekoliko godina i to najviše iz državnog budžeta, što je Agencija za zaštitu konkurencije okarakterisala kao nezakonitu državnu pomoć.

Sljedeća polugodišnja rata kredita za brodove u visini od oko pet miliona dolara dolazi na naplatu 20. januara, odnosno za sedam dana.

Iz dvije brodarske kompanije su već najavili da nemaju novca da plate ove rate, pa je Vlada u nezgodnoj situaciji ako im pomogne, kao što je to radila bivša vlast, prekršiće zakon i obaveze prema Evropskoj uniji, a ako to ne uradi kineska banka bi odmah iz državnog budžeta naplatila preostali iznos duga od oko 50 miliona dolara na osnovu ranije datih garancija.

Cilj pregovora u vezi sa reprogramiranjem kredita za dvije Plovidbe je odlaganje obaveza zbog krize u pomorstvu, ali i izbjegavanje spora oko državne pomoći.

Prema izvještaju sa kraja septembra prošle godine, vrijednost Crnogorske plovidbe je negativna i iznosi minus 5,9 miliona eura. Njen akumulirani gubitak je 16,6 miliona, dok su za devet mjeseci prošle godine imali minus od 204.000 eura.

Vrijednost Barske plovidbe, prema izvještaju iz juna, je minus 3,4 miliona. Njen akumulirani gubitak je 13,8 miliona, dok su za šest mjeseci lani ostvarili gubitak od 125.000 eura.

Izvor:Vijesti

Najčitanije