19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Vratimo pokradene kamene parapete (anketa)

Parapeti – kolaž- foto Boka News

Osim što su dio autentične graditeljske baštine, kameni parapeti, duž puteva kroz Boku Kotorsku i širom Crne Gore, predstavljaju sigurnosne branike koji već dugi niz godina nestaju usljed krađe kamenih ploča. Devastacija je posebno uočljiva  na putu  od Tivta do Kotora koji vodi preko Lepetana i Veriga.

Krađe se često dešavaju pod okriljem noći, pa kamen koji je decenijama odolijevao moru, soli i zubu vremena, odnose pojedinci kako bi uljepšali svoje fasade, ograde, đardine. Ponekad kamene ploče završe i u moru pod naletom vandala, kao što je slučaj na vrhu Veriga.

Mnoge parapete širom Boke Kotorske je saniralo JP Morsko dobro, ali problem nije riješen.

U želji da stanemo na put pojavi koja godinama urušava izgled naše obale, pozivamo vas da popunite anketu i date svoj doprinos i mišljenje kako pristupiti ovom problemu.

Popunjavanjem ankete doprinjećete da naš medij zajedno sa vama utiče na lokalnu vlast i nadležne organe da se detaljnije pozabave ovim pitanjem.

Podržavajući angažovano novinarstvo, vjerujemo da će rezultati ankete kao i završni članak koji će je popratiti, pomoći podizanju svijesti i odgovornosti građana, kao i rješenju ovog dugogodišnjeg problema.

Najčitanije