23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Vrhunski dokumentarac o švedskom ‘Titanicu‘

Foto AFP

U francuskoj produkciji ARTE snimljen je dvodijelni dokumentarni film o nevjerojatnoj sudbini broda “Vasa”, švedskog jedrenjaka iz 17. stoljeća, inače najbolje očuvane olupine na svijetu.

Dana 10. kolovoza 1628., “Vasa”, ratni brod sagrađen da osigura švedsku nadmoć u ratu protiv Poljske, potonuo je 18 minuta nakon što je isplovio iz luke Stockholm, i to na svom prvom putovanju, za vrijeme laganog povjetarca. Potonuo je na dubini od 32 metra, a s njim i tridesetak članova posade od 150 članova. Švedski “Titanic” nije mogao nositi silno oružje i dekoracije kojima je bio nakrcan. U ono vrijeme “Vasa” je trebao predstavljati najmoćniji brod na svijetu, a umjesto toga napunio se morem i potonuo.

Uspješno je izvađen iz mora 1961. godine, a na njemu je bilo sačuvano tisuće artefakata i ostaci najmanje 15 osoba oko trupa i u njemu. Ta otkrića pružila su povjesničarima vrlo precizan uvid u pomorsko ratovanje, tehnike brodogradnje i svakodnevni život prve polovice 17. stoljeća. “Vasa” se sada nalazi u istoimenom muzeju u Stockholmu i jedna je od švedskih najpopularnijih turističkih atrakcija.

Za potrebe snimanja dokumentarca korištena je sva dostupna tehnologija kako bi se rekonstruirale prilike u to doba, odjeća, oružje, oprema broda, prehrana, pa čak i lica članova posade.

Najčitanije