26.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Uprava za zaštitu kulturnih dobara i Pomorski fakultet u Kotoru potpisali memorandum o saradnji na polju pomorske i podvodne kulturne baštine

Foto UCG

Uprava za zaštitu kulturnih dobara i Pomorski fakultet u Kotoru potpisali memorandum o saradnji


Uprava za zaštitu kulturnih dobara i Pomorski fakultet u Kotoru Univerziteta Crne Gore i organizacione jedinice fakulteta, Centar za istraživanje, inovacije i preduzetništvo, odnosno Laboratorija za arheologiju pomorstva, potpisali su  memorandum o saradnji sa ciljem naučno-istraživačke i stručne saradnje u oblasti pomorske i podvodne kulturne baštine.

“Memorandum predstavlja okvir institucionalne saradnje na realizaciji naučno-istraživačkih projekata kojima je predmet pomorska i podvodna kulturna baština Crne Gore. Saradnja će imati za cilj podršku razvoju koji će voditi ka boljoj institucionalnoj prepoznatost podvodne kulturne baštine i njenoj promociji kroz korišćenje digitalnih tehnologija“-saopšteno je danas tim povodom iz Laboratorije za arheologiju pomorstva.

Kako se navodi, institucije će blisko sarađivati na svim aspektima implementacije UNESCO 2001 Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine, kao i na razvoju modernih sistema za zaštitu podvodne kulturne baštine. Bitan doprinos saradnje će se ogledati u izgradnji baze podataka podvodne kulturne baštine Crne Gore.

Foto UCG

Saradnja će se realizovati na polju razmijene podataka, digitalizacije podvodne kulturne baštine i primjene metoda daljinske detekcije i tehnika digitalne dokumentacije. Institucije će sarađivati na organizaciji naučnih simpozija, kulturnih manifestacija, u realizaciji edukativnih programa, izložbi i promocija vezanih za atraktivnu podvodnu kulturnu baštinu Crne Gore.

Memorandum su potpisali direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara dr Maja Ćetković i dekan Pomorskog fakulteta u Kotoru prof. dr Špiro Ivošević, u prostorijama Uprave za zaštitu kulturnih dobara na Cetinju.

Izvor:S.L.

Najčitanije