12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Zaleđe Boke Kotorske – Grahovo

Područje Grahova se nalazi između Cuca, Krivošija, Banjana i Rudina nikšićkih i kako se nekad računalo, na tromeđi Crne Gore, Boke Kotorske i Hercegovine.

Središnje naselje Grahovskog kraja kraja je Grahovo, malo planinsko mjesto sa suhim krškim poljem, zatvoreno visokim planinama: Delevcem, Liscem, Bijelom Gorom, Jastrebicom, Kosmačem, Božurovim brdom i drugim. Za razliku od susjednog Dragaljskog polja, Grahovsko polje je, uz njegove vodotoke, najznačajnije obradivo tlo na ovom izrazito krškom području.

Spomen-obilježje na Grahovu na impozantan način prikazuje značaj legendarnog narodnog heroja, komandanta Treće udarne divizije, koji je dao nemjerljiv doprinos Narodnooslobodilačkoj borbi

Dvije partizanske kolone koje se u pokretu slivaju u jednu na čelu sa predvodnikom Savom Kovačevićem je inspirisan motivom iz borbe partizana na Sutjesci juna 1943. godine, kada je poginuo legendarni narodni heroj.

Kovačević je 13. jula 1941. godine, na vrhu grahovskog uzvišenja Uvac, predvodio grahovske partizane u napadu na okupatorske snage i razoružao neprijateljsku kolonu.

To stoji na kamenoj ploči koja je postavljena prije izgradnje spomen-parka u Grahovu, otvorenog 13. jula 1978. godine povodom održavanja glavne republičke svečanosti – proslave Dana ustanka.

Spomen-park u Grahovu je posvećen narodnom heroju Savi Kovačeviću, počeku ustanka u Crnoj Gori – 13. jul 1941. godine, borcima grahovskog kraja.

Najčitanije