12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Zaštita jadranskih kornjača

 

Kornjača – foto pixbay

Već dugo imamo priliku svako malo vidjeti potresne slike morskih kornjača zapetljanih u ribarske mreže, ili ranjenih usljed nesretnih susreta s plastičnom ambalažom.

Jadranske želve nisu iznimka, stoga je pokrenut EU projekt zajedničke akcije za poboljšanje statusa zaštite i očuvanja populacija morskih kornjača Europske Unije – LIFE EUROTURTLES.

Predviđene su aktivnosti do 2021., a uključene su različite institucije i organizacije: ARCHELON – društvo za zaštitu morskih kornjača Grčke (Grčka), Uprava za ribarstvo i istraživanje mora Ministarstva poljoprivrede, ruralnog razvoja i okoliša Cipra te Ciparsko Sveučilište (Cipar), Zaklada za prirodu Malta (Malta), Zavod za biologiju i biotehnologiju “Charles Darwin” Sveučilišta La Sapienza Rim i WWF Italija (Italija) te Sveučilište Primorska – Kopar (Slovenija).

Cjelokupni projekt, vrijedan 5.1 milijun eura, vodi Hrvatski prirodoslovni muzej, a koordinira ga viši kustos muzeja, morski zoolog dr. sc. Draško Holcer. Muzej je također napravio aplikaciju za sustav “građanske znanosti”, koja je već pokazala solidne rezultate, a priprema i mobilnu izložbu o morskim kornjačama, koja će biti postavljena u svih šest zemalja u kojima rade projektni partneri.

Najčitanije