20 C
Kotor

Slušaj online radio

Zaštitne maske više nisu obavezne – maske od sada samo u bolnicama, javnom prevozu…

Maska

Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) donijelo je danas odluku o prestanku obaveze nošenja zaštitnih maski, osim za zaposlene i pacijente u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama.

Maske će i dalje morati da nose zaposleni u javnim i privatnim ustanovama socijalne i dječje zaštite za smještaj djece, odraslih i starih lica, kao i zaposleni i putnici u vozilima javnog prevoza (avion, voz, autobus, kombi, taxi) piše na Twitter profilu Vlade.

“Odlučeno je i da se omogući vanlinijski saobraćaj sa državama u kojima je stopa aktivnih slučajeva koronavirusa iznad 25 na 100.000 stanovnika s tim da prevoz podrazumijeva unaprijed određene grupe putnika i isključuje usputni ulazak i izlazak putnika – odnosno putnici se moraju prevoziti od polazišta do odredišta”, navodi se u saopštenju NKT-a.

Omogućen je i tranzitni prevoz ljudi i robe preko Crne Gore bez mogućnosti ulaska ili izlaska putnika u našoj zemlji.

Odlučeno je da prestanu da važe i mjere:

  • Obaveza obezbjeđivanja redovnog odvijanja rada i pružanja usluga od strane pravnih lica, koji obavljaju poslove od javnog interesa, a nezamjenljiv su uslov života i rada građana;
  • Stavljanje zaliha zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava koje posjeduju veledrogerije, na raspolaganje sistemu javnog zdravstva Crne Gore, uz novčanu naknadu po tržišnim cijenama;
  • Omogućavanje apotekama da dostavljaju ljekove i medicinska sredstava na kućnu adresu građana kojima je kretanje ograničeno; i
  • Zabrana dostavljanja na kućne adrese životnih namirnica i ljekova bez saglasnosti Operativnog štaba Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Odlučeno je da od ponedjeljka, 8. juna 2020, prestaje da važi i mjera kojom je tokom prekida obrazovno-vaspitnog rada u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama jednom od roditelja, staratelja, hranitelja ili usvojitelja, ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina života bilo obezbjeđeno pravo na plaćeno odsustvo sa rada, osim zaposlenima u određenim organima od posebnog značaja.

“Na sjednici je odlučeno da Institut za javno zdravlje petkom ažurira i objavljuje listu država sa manje od 25 aktivnih slučajeva koronavirusa na 100.000 stanovnika iz kojih je dozvoljen ulazak u Crnu Goru bez obavezne institucionalne samoizolacije”, piše u saopštenju.

Sve navedene odluke primjenjuju se od dana objavljivanja u Službenom listu Crne Gore, što se, kako navode iz NKT-a, očekuje danas.

Najčitanije