20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Završena arheološka istraživanja vile rimskog senatora kraj Poreča

Vila rimskog senatora Poreč

Prošle nedelje završena jedna od faza arheoloških istraživanja najvažnijih nalazišta iz rimskog doba u Istri. Riječ je o ostacima rimske vile na poluotoku Loron kraj Poreča, a u uz hrvatske, u istraživanjima su sudjelovali slovenski, italijanski i francuski arheolozi.

Na cisterni za vodu niko ne bi rekao da je stara 2000 godina. Iza nje se prostire možda najznačajnije nalazište rimske maritimne arhitekture u Evropi.

– Zato što je to najveći stambeni kompleks koji uz sebe ima i onaj proizvodni. Dakle, po metrima kvadratnim koliko se prostire sama vila pretpostavlja se da je u pročelju dužine 130 m. To je jedan ogromni kompleks. Morao je biti zaista monumentalan, naročito ako su se brodovima približavali s mora i vidjeli jedno ovako predivno zdanje, objašnjava direktorica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić.

Ovakvi su nalazi vrlo rijetki u Italiji, jer su nalazišta uz more uglavnom devastirana izgradnjom i turizmom, objašnjava francuska arheologinja Corrine Rousse. Posebno naglašava i drugu stranu ovog projekta – suradnju hrvatskih, slovenskih, italijanskih i francuskih studenata koji se ovdje bave temama za koje se specijaliziraju.

Vila je imala dva stambena krila, te peristil, do kojeg su vodile stepenice. Ostali prostor zauzimala je uljara, radionica za proizvodnju amfora i skladišta. Vlasnik je bio rimski senator. Na posjedu nije živio.

– To je osoba najvišeg ranga. Vila je morala biti monumentalna, morao je dokazati njen status, tako da je vrlo kvalitetno izgrađena. Sve je projektirano u jednom jedinom projektu, i sve je izgrađeno u onom momentu, dodaje kustos Gaetano Benčić.

Kada istraživanja budu završena, na ovoj lokaciji će nastati arheološki park.

Izvor:HRT

Najčitanije