23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Završena Konferencija iz oblasti pomorstva (KIMC 2023.) – najveću pažnju privukao panel na temu Žene u pomorskoj privredi

Prerzentiran rad studenata Katedre za brodogradnju Mašinskog fakulteta iz Beograda

U okviru programa Treće međunarodne konferencije iz oblasti pomorstva (KIMC 2023), u organizaciji Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore i NVO Alumni klub Pomorskog fakulteta Kotor, održane su tri panel diskusije a najveću pažnju privukao je panel na temu “Žene u pomorskoj privredi: perspektive za obrazovanje, zaposljenje i razvoj karijere”.

“Glavne teme panela ticale su se motiva gošći da izaberu pomorsku profesiju ali smo analizirali i teme koje one prolaze kroz edukaciju ali posebnu pažnju izazvalo je pitanje karijere i mogućnosti zaposlenja kao i uslovi života i rada na brodu. Svi smo saglasni da je to jedna specifična profesija koja je dobro plaćena ali koja iziskuje određena odricanja i za jednu ženu predstavlja jednu vrstu izazova koje, kako smo danas čuli, one uspješno rješavaju”, kazala je prof. dr Senka Šekularac Ivošević koja je moderirala ovim panelom.

Pored ovog održani su i paneli na temu “Uloga pomorskih sindikata u zaštiti pomoraca”   kao i panel posvećen  Spremnosti isnitucija za hitno reagovanje u slučaju rizika od izlivanja nafte u Boki Kotorskoj.

Dan ranije u okviru programa konferencije održana je i studentska sekcija na kojoj su predstavljena 24 naučna rada.

Tatijana Dlabač  dekanica i profesorica Pomorskog fakulteta istakla je da je upravo ova sekcija dala dodatnu vrijednost konferencije.

“Imali smo studente od prve godine što je izuzetno zadovoljstvo, ali i studente druge i treće godine kao i master studija”.

Prof. dr Špiro Ivošević predsjedavajući Konferencije osvrt na ovogodišnje izdanje

Prof. dr. Špiro Ivošević predsjedavajući Konferencije istakao je da je veoma zadovoljan ostvarenim rezultatima nakon realizovane treće po redu međunarodne konferencije iz oblasti pomorstva (KIMC 2023).

“Ono što nam je još važnije jesu utisci koje nose učesnici konferencije. Ove godine imali smo dominantno teme koje su vezane za brodsko mašinstvo i nautiku, ali i teme koje su vezane za digitalizaciju, dekarbonizaciju, automatizaciju i plavu ekonomiju. Sve je to u skladu sa strategijom EU i možemo reći da su svi radovi i teme koje su se čule na Konferenciji odraz onog što je trenutno aktuelno u pomorstvu” – kazao je Ivošević.

U okviru  konferencije prerzentovan  je rad studenata Katedre za brodogradnju Mašinskog fakulteta iz Beograda u kome je učestvovalo i više studenata iz Boke.

Riječ je o katamaranu na solarni pogon “Sava ECO” namijenjenog za sakupljanje plutajućeg čvrstog optrada sa površine mora, rijeka i jezera.

Izvor:CG News

Najčitanije