12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Zbog pretrpanih bolnica, nizozemski COVID pacijenti prevoze se u Njemačku

Bolnica u Minhenu
Foto: Ayhan Uyanik / REUTERS

Koronavirus probleme stvara mnogim zemljama. Zbog pretrpanih bolnica, nizozemski COVID pacijenti prevoze se u Njemačku, gdje četvrti val pandemije također uzima maha. I dok Europa na cijepljenje još poziva starije stanovništvo, Izrael je počeo s cijepljenjem djece od 5 do 11 godina.

Milion i 200 hiljada djece u Izraelu u dobi je između pet i 11 godina. Prema anketi, 41 posto roditelja najavilo je da će cijepiti djecu, 38 posto je protiv, a 21 posto – neodlučno. Svojeg devetogodišnjeg sina Davida cijepio je i premijer Naftali Bennett.

– Važno je cijepiti se kako djeca ne bi oboljela od COVID-a, ali i kako virus ne bismo prenijeli roditeljima i starijim osobama koje bi zbog toga mogle umrijeti, rekao je mali David.

Djeca će se cijepiti Pfizerovim cjepivom koje je, stiže vijest iz SAD-a, pokazalo 100-postotnu učinkovitost kod adolescenata od 12 do 15 godina – i to četiri mjeseca nakon druge doze. Istodobno, američki State Department savjetovao je da se ne putuje u Njemačku zbog ubrzanog širenja koronavirusa u toj zemlji. Većina božićnih sajmova otkazuje se.

– To je baš tužno. Mislim da se sve moglo regulirati zabranom dolaska necijepljenima. Štandovi su mogli biti razmaknuti, komentirala je stanovnica Dresdena Sarah Krell.

U Njemačku se zbog pretrpanih bolnica prevoze nizozemski pacijenti. U toj zemlji škole su otvorene, no učionice sve češće prazne jer se zaraza proširila među djecom, a problem je i sve veći nedostatak učitelja koji također obolijevaju.

– Moj razred u karanteni je od četvrtka i brzo smo se prebacili na učenje na daljinu kako ne bismo propustili nastavu, rekla je Elisa van Mierlo, učiteljica u Nizozemskoj.

– Sve je ovo zastrašujuće jer djeca mogu imati blage, gotovo neprimjetne simptome. Kao baka o tome vodim računa bez obzira na to što sam cijepljena, nikada se ne zna, rekla je Ans van de Liefvoort, baka učenika.

Prognoze za Evropu za sada nisu optimistične. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, do proljeća iduće godine mogle bi umrijeti još stotine tisuća Europljana.

Izvor:Hina

Najčitanije