16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Pretrpjeli veliku finansijsku štetu

Brod BUDVA kompanije Barska plovidba

Pomorska kompanija Barska plovidba pretrpjela je veliku finansijsku štetu jer je jedan od njena dva trgovačka broda bio osam dana prinudno zaustavljen u Kanadi, pišu Vijesti.

Šteta je samo na osnovu izgubljenih dnevnih najamnina koje bi, da je brod Budva redovno plovio, plaćao njegov unajmitelj, iznosi najmanje 160 hiljada EUR na što treba dodati i druge troškove u vezi sa neplaniranim zadržavanjem broda, otklanjanje nedostataka, kašnjenja isporuke tereta, saznaju Vijesti nezvanično.

Brod je u petak isplovio iz kanadske luke Vankuver i uputio se ka odredištu – luci Ningde u sjeveroistočnoj Kini.

Budvu je od 7. do 15. decembra zadržala u Vankuveru inspekcija kanadskih pomorskih vlasti koje su pronašle 31 nedostatak, zbog kojih mu nijesu dozvolile da nastavi plovidbu do otklanjanja konstatovanih nepravilnosti i nedostatka.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, veći dio konstatovanih nedostataka odnosi se na tehničko stanje broda i djelova njegove opreme, ali i manjkavosti u opremi za spasavanje ili u poštovanju procedura za sigurnost na moru i u lukama. Naknadno su pored 31 odmah konstatovane nepravilnosti, kanadski PSC inspektori pronašli još dva nedostatka, pa se konačni broj nepravilnosti popeo na 33.

Ovo je, imajući u vidu činjenicu da je Budva brod koji je star samo osam godina i da je tek sada u drugoj polovini petogodišnjeg trajanja svoje prvi put 2019. godine obnovljene klase, izuzetno loš i zabrinjavajući podatak.

Iz menadžmenta Barske plovidba, koja je većinski u državnom vlasništvu, ni nakon dva dana nijesu odgovorili na pitanja Vijesti u vezi sa neplaniranim zadržavanjem njihovog broda u Vankuveru. Brod je dio tereta trebalo da iskrca u Vankuver, a ostatak u Kinu, pa je neplanirano zadržavanje stvorilo dodatne probleme i troškove unajmitelju danskoj kompaniji Norden, a što će se na kraju opet preliti na vlasnika broda – kompaniju Barska plovidba.

Naime, ugovori o vremenskom najmu brodova pod kakvim je i Budva angažovana za Norden vrlo su precizni u tome da li je vlasnik/operater broda ili unajmitelj za što odgovoran, tako da je neplanirano zadržavanje broda zbog njegovih tehničkih i nedostataka koji se mogu pripisati neodgovornosti posade, u konačnom, prouzrokuje direktnu finansijsku štetu za vlasnika/operatera.

Dok traju takve okolnosti kao što ih je Budva imala u Vankuveru, brod je u takozvanom off hire /van najma/ statusu koji se računa u satima, pa je Barska plovidba tokom svakog sata stajanja Budve u Kanadi gubila preko 800 EUR najma od Nordena.

Vijesti su informacije o nedostacima broda dobile od izvora bliskih poslovodstvu Barske plovidbe.

Na sajtu Ministarstva transporta Kanade pod kojim je i PSC inspekcija u toj državi, nema još objavljenih podataka o trgovačkim brodovima koji su u kanadskim lukama zadržani zbog konstatovanih nedostataka ovog mjeseca, a među kojima je i Budva.

Izvor:MINA

Najčitanije