20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Evo kako je Božić donio plate Turcima

KEMAL KURU
KEMAL KURU

Trebao je to biti rutinski posao u Sjevernoj luci. Turski brod “Kemal Kuru”, nosivosti 4104 tone, akoštao je kako bi ukrcao teret starog željeza i otplovio prema matičnoj državi.

No, naoko redovan postupak pretvorio se u noćnu moru za istanbulsku kompaniju “Fuden Denizcilik Ticaret” koja upravlja brodom izgrađenim 2007. godine u Kini, jer je dio njezinih pomoraca na vrijeme poslao poziv u pomoć Romanu Periću, inspektoru Međunarodne federacije transportnih radnika (ITF), kako bi pokušali naplatiti oko 60.000 dolara zaostalih plaća koje većina posade nije primila još od kolovoza. Ključnu ulogu u svemu imala su dvojica mazača koja su već iskusila slične probleme, pa su prije nekoliko godina alarmirali inspektore dok su boravili na vezu u Pločama.

Umjesto ukrcaja tereta za nekoliko sati, brod je puna tri dana ostao čvrsto privezan u Sjevernoj luci, jer bez dvojice mazača na palubi, koji prema propisima čine minimalni dio posade, nije smio isploviti prema turskoj luci Tuzla i tamošnjim čeličanama za koje je prevozio sirovinu. Odmah je zatražena isplata zaostalih “bušti” za sve pomorce, uključujući i prekovremene sate koji im se do tada nisu obračunavali, ali i iskrcaj dvojice njihovih kolega koji su odbijali daljnji rad zbog nezadovoljstva uvjetima.

– Među ostalim problemima koje sam zabilježio na brodu, zatekao sam i trojicu pomoraca bez ugovora o radu, što je izazvalo njihove nesuglasice s kompanijom oko visine plaće. Budući da je za takvo stanje u pravilu odgovoran brodar, problem je riješen povoljno po te članove posade kojima su isplaćene najviše plaće istog ranga evidentirane na tom brodu tijekom prethodnih godina – naglašava inspektor Perić.

Predstavnik ITF-a ističe dobru suradnju s predstavnicima Odjela za inspekcijske poslove Lučke kapetanije, te dodaje kako je “Kemal Kuru” isplovio prema Turskoj s riješenom većinom teškoća na koje je ukazivala posada, dok će se manji problemi nadzirati prilikom sljedećih inspekcija, a brodovlasnik je zbog toga već dobio pismo upozorenja.

Gordan Zubčić

Najčitanije