16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Zeleni otpad biće prerađivan u kompostani u Kavču

Kompostiranje Prezentacija
Kompostiranje Prezentacija

Opštine Herceg Novi, Kotor, Tivat i Budva uskoro će zeleni otpad odlagati u kompostanu, koja će biti organizovana u Kavču kod Kotora, zaključak je sa jučeerašnje prezentacije projekta „Uspostavljanje kompostiranja i selektivnog odlaganja otpada“, održane u Opštini Herceg Novi.

Ugovor o realizaciji projekta potpisan je u decembru 2013. godine i prvobitno je bilo planirano da odlaganje počne u junu prošle godine. Ipak, kako je pojasnila projekt menadžer kotorskog Komunalno stambenog preduzeća, Jelena Radulović, zbog nepredviđenog ponavljana tendera za nabavku opreme, rok je produžen za devet mjeseci, tako da će prerada zelenog otpada početi 29. marta ove godine.

Ukupna vrijednost projekta je 443 hiljade eura, od čega je učešće Delegacije Evropske unije 71 odsto, Ministarstva finansija 18, a komunalnih preduzeća četiri opštine 11 odsto.

-Postrojenje za kompostiranje, koje se nalazi na imanju Javnog komunalnog preduzeća Kotor u Kavču, ima 600 kvadrata. Vrijednost opreme za kompostiranje i primarnu selekciju iznosi 219 hiljada eura – kazala je Radulović.

Ona je istakla da su izrađeni i akcioni planovi saradnje četiri komunalna preduzeća do 2020. godine, kako bi ona bila nastavljena i nakon formalnog završetka projekta.

Direktor Komunalno stambenog preduzeća Herceg Novi, Branislav Božović, kazao je da se svakog dana na teritoriji naše opštine skupi oko pet tona zelenog otpada.

-U proteklih pola godine, potrošili smo 17 hiljada eura da bi se sa privremene zeleni otpad odnio na trajnu deponiju, a ta sredstva su više od 50 odsto vrijednosti bio drobilice. Zato smo, u cilju racionalnijeg poslovanja, počeli proceduru nabavke bio drobilice, bez koje bi transport zelenog otpada do kompostane bio neracionalan. Time ćemo količinu zelenog otpada smanjiti na četvrtinu, što će do Kavča moći da preveze jedan kamion – naglasio je Božović.

Direktor Komunalnog preduzeća iz Tivta, Tonko Lukšić, ističe da su benefiti ne samo u smanjenju potrošnje goriva i amortizacije vozila, već i u poboljšanju efikasnosti odlaganja i činjenice da će se otpad reciklirati.

Magdalena Ivančević iz budvanskog Komunalnog preduzeća istakla je da su saradnju sa ostalim primorskim opštinama objeručke prihvatili.

– Radićemo na edukaciji i informisanosti građana o značaju i benefitima odlaganja zelenog otpada – rekla je ona.

Žarko Radulović, iz NVO „Eko centar Delfin“, objasnio je da će se zeleni otpad iz četiri opštine tretirati na održiv način, a kao proizvod dobijaće kompost, čime će biti smanjeni troškovi održavanja javnih površina.

Projekat kompostane je uvršten u plan upravljanja zelenim otpadom do 2020. godine. Biće to prva kompostana u Crnoj Gori, a planirano je da se projektu u narednom periodu pridruže i opštine Bar i Ulcinj.

Najčitanije