20 C
Kotor

Slušaj online radio

Lamele nadograđene mimo plana ?

Sporne lamele u centru Tivta
Sporne lamele u centru Tivta

„Tivatska antikorupcijska akcija“ (TAA) optužila je bivšeg gradonačelnika Dragana Kankaraša (DPS) i aktuelnu sekretarku za urbanizam Tatjanu Jelić (DPS) da su 2011 dozvolili ili tolerisali negelalnu nadogradnju sstambenih lamela u centru Tivta. Riječ je o lamelama 2, 3 i 4 koje se nalaze iza zgrade glavne Pošte, a koje su, prema riječima predstavnika TAA, protivno DUP-u, nadograđene sa dvije nove etaže sa ukupno preko dvadesetak novih stanova.

„Lokalna uprava ne samo da je tolerisala nelegalnu gradnju objekata koji su služili za prodaju stanova ili izdavanje apartmana – dakle za sticanje profita investitora, nego im je aktivno pomagala u tome. Nadogradnje zgrada u centru Tivta ne samo da otvaraju pitanje ugrožavanja sigurnosti stanara zbog mogućih problema sa statikom objekata, pogotovu na ovom području koje je poznato kao trusno – već su predstavljale urbanistički i arhitektonski zločin prvog reda.“- kazao je Miomir Abović iz TAA dodajući da je djelatnost nadogradnje ravnih krovova stambenih zgrada u centru Tivta „fenomen koji je obilježio dva mandata Kankaraša na mjestu gradonačelnika“ i u kontekstu tada važećih propisa bio „idealno tle za bujanje korupcije“.

Mirko Kovaćević kazao je da je Jelićeva u jesen 2011 potpisala dvije građevinske dozvole za nadogradnju lamela, od kojih je jedan bila protivna DUP-u a investitor je u drugom slučaju sagradio jednu etažu više od onoga što je prisalo u dozvoli.

„Iako je DUP-om Centar predviđena nadogradnja samo jedne etaže – potkrovlja, opštinska vlast je dopustila da se na lamelama 2, 3, i 4 nadograde dvije etaže. Zamislite, u centru Tivta, na sto metara od zgrade Opštine, i pored magistale, nadležni u Opštini nisu vidjeli da se gradi više nego što DUP propisuje. Naravno, ne samo da su vidjeli, nego su aktivno učestvovali u ovom bezakonju i nelegalnoj gradnji, i potpunom arhitektonskom nagrđivanju jednog od arhitektonski najuspjelijih objekata kolektivnog stanovanja iz doba socijalizma.“- kazao je Kovačević prezentujući dokumentaciju na kojoj su Jelićkini potpisi i izvode iz DUP-a.

Istakao je da je u slučaju lamele 4, Jelićeva protivno DUP-u, dala dozvolu za uizgradnju dvije, umjesto jedne dozvoljene etaže.

„Lukavo je u rješenju izbjegla da  jasno imenuje  da se dozvola daje za dvije etaže, već je koristila formulaciju „potkrovlje na koti +25.20 i potkrovlje na koti +28.00“, kao da se radi o jednom potkrovlju. Da stvar bude još zanimljivija, potpuno je drugačije uradila u rješenju o građevinskoj ndozvoli za lamelu 3, gdje je dala dozvolu samo za jednu  etažu potkrovlja, dakle, u skladu s DUP-om Centar. Međutim, i na lameli 3 su izgrađene dvije etaže potkrovlja, a isto je ranije bilo učinjeno i sa lamelom 2.“- istakao je Kovačević.

Istakao je da su u Opštini „apsolutno znali da će se na lamelama graditi jedna etaža nadogradnje više nego što DUP propisuje“ i da to dokazuje činjenica što je „naknada za komunalije uredno obračunata za po dvije etaže“.

„To znači da je u građevinskim projektima koji su im predati bilo jasno da investitori namjeravaju da grade više nego što im DUP dozvoljava. Potpuno je dakle, jasno da u ovom slučaju nadležni u Opštini Tivta, na čelu Kankarašem i Jelićevom, nisu samo tolerisali nelegalnu nadogradnju po jedne etaže na lamelama 2, 3, i 4, nego su aktivno u tome učestvovali da bi omogućili investitoru ekstra profit. I pri tome arhitektonski uništili Lamele, i napravili urbanistički haos, omogućivši da preko dvadeset novih stambenih jedinica optereti i onako preopterećen parking prostor oko lamela.“- istakao je Kovačević.

Kovačević
Kovačević

Neka mi Jelić pokuša izvuči uši i pokaže papire za svoje građevinske poduhvate

Reagujući na stabove Miodraga Jelića, supruga Tatjane Jelić koji je dan ranije kazao da nije prijetio njemu u Aboviću „jer se takvim ljudima ne prijeti, već će im samo uši izvući kad ih sretne ako budu lagali o mojoj porodici“, Kovačević je „toj renesansnoj multitalentovanoj ličnosti, i prefinjenom inspektoru-nadograđivaču“, poručio da „proba da mi izvuče uši kad me sretne, a ja mu javno obećavam da „izvlačenje ušiju“ neću smatrati fizičkim nasrtajem, i da ga neću tužiti za pokušaj fizičkog napada.“

„Pošto je iskazao u izjavi da je osoba koja visoko vrednuje istinu – možda bi mogli u jednoj stvari da se nađemo na istoj talasnoj dužini. Kako mi nemamo vremena da se bavimo baš svakim slučajem nelegalne gradnje, nadogradnje i slično, pozivam ga da on javno otkrije svu istinu o nadogradnji stambenog bloka u centru grada. Kako je došlo do prekoračenja građevinske dozvole u toj nadogradnji; kako to da nadležni iz Opštine nisu intervenisali u toku gradnje da to spriječe, iako im je i to bilo pred nosom; je li taj nelegalno sagrađeni dio potkrovlja bio u građevinskom projektu koji je bio predat za izdavanje građevinske dozvole, ili je to bio plod  trenutne inspiracije izvođača radova; jesu li plaćene komunalije za taj nelegalno sagrađen prostor. Siguran sam da je Jelić jako dobro upućen u navedeni slučaj, i ne sumnjam da će kao ljubitelj istine dati svoj doprinos aktivnostima TAA.“-zaključio je Kovačević.

Najčitanije