11.3 C
Kotor

Slušaj online radio

5G mreža dostupna korisnicima u Sloveniji

5G mreža Foto: AnandTech

Nakon što je Telekom Slovenije prvi u Sloveniji poduzeo sledeći korak u razvoju mobilne tehnologije, mreža 5G je od danas dostupna korisnicima, izvijestio je list Delo.

Telokom Slovenija je uspostavio nacionalnu mrežu pete mobilne generacije na frekvencijskom spektru od 2600 MHz, koji upotrebljava i za mrežu četvrte mobilne generacije.

Najveća razlika koju će primijetiti prvi korisnici Telekomove 5G mobilne mreže će biti veće brzine prenosa podataka i bolji odziv. Nakon ponude telekomunikacijskih paketa uslijediće ponuda prilagođena namjeni. Telekom Slovenije rekao je da su područja poput energetike, prevoza, logistike, industrije, pametnih gradova, zdravstva, zaštite i spašavanja (javna sigurnost) i druge najperspektivnije za mrežne tehnologije 5G i implementaciju naprednih komunikacija.

U prvom koraku najveći domaći telekomunikacioni operater je s 5G signalom već nadogradio više od dvijesta baznih stanica, a do kraja godine očekuje se da će 5G signal doseći 33 odsto stanovništva Slovenije.

Najčitanije