21 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, istorijem bokeljologije, primorske arhitekture, knjiga za mlade i knjiga za djecu.

Semper idem Đorđa Lebovića roman je koji predstavlja hronku jednog djetinjstva u Kraljevini Jugoslaviji uoči Drugog svjetskog rata. Ispričan iz perspektiva dječaka koji posmatra približavanje nacizma u svojoj okolini   roman je ovo kojim je pisac želio da napravi paralelu između ondašnjeg ludila i rata koji je u Jugoslaviji buknuo 90-ih godina prošlog vijeka. Ovo je ujedno i memoarski spis kojim se Đorđe Lebović, posthumno, predstavio kao veliki majstor moderne realističke proze. Što zbog teme, što zbog osobitog piščevog stila ovaj roman je prepoznat kao kanonsko djelo savremene srpske književnosti. Izdavač je Laguna

Radnja romana Omama Slobodana Vladušića odvija se u Berlinu, u jesen 1928. Bezimeni radnik dolazi u poslanstvo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca kako bi prijavio nestanak svog prijatelja. Miloš Crnjanski, ataše za kulturu, i Miloš Verulović, vojni savjetnik u poslanstvu i heroj sa Kajmakčalana, kreću u potragu za iščezlim čovjekom. Trag ih vodi do luksuznih restorana i bučnih džez kabarea  do zapuštenih kvartova po kojima se vuku uživaoci opijata. Zahvaljujući ovom romanu upoznaćemo Miloša Crnjanskog kakvog dosad nismo znali, a koji je opet onaj isti genije i tumač ljudskih i civilizacijskih posrnuća. Izdavač je Laguna.

Istorija Vizantije čuvena je knjiga Georgija Ostrogorskog. Ovo djelo prevedeno je na sve svjetske jezike i danas se još uvijek smatra jednim od najsveobuhvatnijih jednotomnih pregleda vizantijske istorije. Ostorogorski je proučio gotovo sve vidove života Vizantije: političku istoriju, socijalno-ekonomsku istoriju, istoriju ideja i odnose sa slovenskim svijetom. Knjiga će nas povesti od samih početaka, od nastanka Vizantijskog carstva kao produžetka Rimske imperije i upoznati nas sa svim važnijim periodima, vladarima, crkvama, palatama, pa sve do njegovog opadanja i propasti. Izdavač je Miba books.

Knjiga Slavni kapetani Boke Kotorske upoznaje nas sa ljudima zaslužnim za veze Boke sa svijetom, za njen civilizacijski i kulturni  napredak. Bokeljski kapetani afirmisali su se u čitavom svijetu kao ljudi izuzetne umne i fizičke snage, izvrsni navigatori, uspješni privrednici i slavni ratnici.

Najljepše dalmatinske kamene kuće je još jedna knjiga u kojoj nam je prikazano mnoštvo prelijepih kuća prilikom čije su se izgradnje prošlost i sadašnjost pomiješale u jedinstveno iskustvo. Ko god živi uz more i ima zidove od kamena nije pretjerano reći da posjeduje komadić raja. Mnogi od nas zamišljaju da imaju malu kamenu kuću okruženu borovima negdje na obali, arhitekstonski obnovljenu i uređenu u skladu s tradicijom i životnim standardima današnjeg vremena. Upravo takve male, lijepe kamene kuće su zadnjih godina pravi hit na tržištu nekretnina. Neke od najljepših prikazane su u ovoj knjizi. Izdavač je Slobodna Dalmacija.

Samo mladić i samo devojka u malom kanuu roman je za tinejdžere Sare Milinovski.           Ljeto za Sem nije počelo sjajno. Njen dečko Ilaj je otišao na putovanje po Evropi, a ona je sad savjetnica u ljetnjem kampu. Jednog dana susreće Gevina, instruktora jedrenja u kampu. Sem je očarana, kako njegovim stomačnim mišićima i osmijehom, tako i vremenom provedenim s njim dok plivaju pod slapovima zvijezda ili se voze kanuom. Počinje da razmišlja da li bi upravo ovo i ovakvo ljeto trebalo da joj posluži da shvati šta zapravo želi. Sara Malinovski nas vodi na komično, zabavno i nezaboravno putovanje. Izdavač je Laguna.

Mali umetnici nova je zabavna edicija za učenje i bojenja na kreativniji način, koja će nam istovremeno pomoći da se upoznamo sa najznačajnim slikarima. Kroz igre i zanimljivosti u njoj nas očekuju ni manje ni više nego Vinsent Van Gog, Pablo Pikaso, Leobardo da Vinči, Klod Mone, Renoar, Anri Matis, Pol Gogen i Pol Kle. Ova knjiga-slikovnica nam omogućava da završimo i obojimo ponuđeni model, da posmatrajući pažljivo sliku pogodimo koji dio platna nedostaje, da preslikamo sliku pomoću ponuđenog modela, i uz sve to, da saznamo mnoge zanimljivosti o slikaru iz određene sveske. Izdavač je Miba books.

Najčitanije