17 C
Kotor

Slušaj online radio

Aerodromi ponudili povećanje zarada zaposlenima od 7,5 odsto

Aerodrom Tivat – Foto Boka News

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Vladan Drašković rekao je da je menadžment te kompanije ponudio povećanje zarada zaposlenima od 7,5 odsto.

“To je mjera koja bi nas, po strateškom planu gurnula troškovno u 2025. ili 2026. godinu. I to na neki način podrazumijeva trošenje budućnosti Aerodroma, ali ipak na relativno održiv način”, naveo je on u Bojama jutra na TV Vijesti.

Kazao je da nije sporno da dio novca treba opredijeliti na povećanje zarada zaposlenima u toj kompaniji.

“Nisu sporna dva izuzetno snažna argumenta sindikata – da dugo nije bilo povećanja zarada i da je inflacija učinila svoje. Svakako da to pitanje zaslužuje pažnju”, rekao je on.

Drašković je kazao da postojeći kolektivni ugovor “ima slabost koju je pokazalo vrijeme”, a to je da predstavlja rizik za dalje tužbe.

“Ponuda sindikatu je sljedeća – ‘ajde da zapušimo rupu za te tužbe i onda da, na temeljima takvog dokumenta, povećamo zarade. Nominalno, radnici bi dobili isto i više. Ali, očekujemo da presložimo formulacije u kolektivnom ugovoru na način da trajno eliminišemo prostor za tužbe. Dodatni apsurd je što je isti sindikat, u istom personalnom sastavu, 2019. sjeo upravo to da uradi. Aerodromi su od 2008. do 2018. godine po tzv. startnom dijelu zarade isplatili u vansudskim poravnanjima milionske iznose, 6,5 miliona je otprilike iznos”, rekao je Drašković.

Apsurd je, kako je rekao, da sindikat trenutno “ne pokazuje istu volju koju je pokazivao 2019. godine”. “To protiv čega se tada borio, sada doživljava kao stečeno pravo”.

Drašković je rekao da bilo dobro da nova vlada donese konačno odluku o pitanju eventualnog davanja aerodroma pod koncesiju.

“Dugo odlaganje o tome ko će biti nosilac razvoja nosi svoje rizike. Zastoj u razvoju će prije ili kasnije proizvesti zastoj u funkcionisanju”, naglasio je direktor Aerodroma.

Kazao je kako se ne slaže sa tezom da će se problem stalno prisustnih pregovora sa sindikatima, infrastrukturnih ograničenja, avio dostupnosti i komfora riješiti “tako što ćemo sve to dati nekome drugome”.

Drašković je rekao da imaju najave low-cost kompanija za nove avio-linije, ali nije iznio detalje. “Za ovu zimu ne, za ljeto će biti, ali je prerano. Kako budemo išli dublje u vrijeme, tako će rasti izvjesnost tih najava”, naveo je on.

Izvor:Vijesti

Najčitanije