31.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Arsen dobija kuću umjetnosti u Šibeniku

Arsen Dedić – Foto PR

Neprežaljeni umjetnik u punom smislu te riječi, Arsen Dedić oduvijek je isticao ljubav prema svom Šibeniku, a uskoro će mu njegov rodni grad uzvratiti na najljepši mogući način – otvaranjem Kuće umjetnosti Arsen, po mnogočemu jedinstvenom, multifunkcionalnom i inovativnom prostoru.

Arsenova Kuća bit će smještena u užem centru Šibenika, u nekadašnjem legendarnom kinu Odeon, svojevrsnom spomeniku hrvatske moderne arhitekture iz 1950. godine uz koji su vezane brojne uspomene svih generacija Šibenčana. Kuća umjetnosti Arsen tako će postati prvi šibenski zatvoreni prostor namijenjen svim vrstama umjetnosti i programa: od koncerata, predstava i kinoprojekcija do izložbi i konferencija.

Naglašenu multifunkcionalnost željno iščekivanog prostora čini modularni pod, prvi takav izveden u nekoj dvorani u Hrvatskoj, koji omogućava brzu i jednostavnu transformaciju dvorane te pruža nebrojene mogućnosti oblikovanja interijera. Moći će se podizati, spuštati, u dijelovima i segmentima, pozornica će moći biti s jedne ili druge strane, moći će se podići samo središnji dio ili cijeli prostor može dobiti stepenasti oblik.

“Istodobno, Kuća umjetnosti Arsen odat će počast i uzvratiti ljubav Šibenčaninu koji je za svojeg života bio, i još uvijek jest, najveći ambasador grada i njegova duha. Svojim djelovanjem kroz poeziju, glazbu, slikarstvo, film i kazalište utjelovio je kulturu i teško je pronaći prikladnije mjesto u Šibeniku koje bi nosilo njegovo ime i djelovalo pod patronatom Arsena i njegove umjetničke ličnosti”, istaknula je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik, dodajući kako Arsen na ovaj način ostaje trajno zapisan u kolektivnom sjećanju Šibenčana te otvara novu eru šibenske kulture.

Obnovljeni prostor podijeljen je na dvije cjeline: ulazno predvorje s ugostiteljskim objektom te veliku dvoranu s 300 stajaćih i 150 sjedećih mjesta, koja se prema potrebi transformira za sve vrste izvedbi na pozornici. U prostoru će biti uređen i mali kutak posvećen velikom umjetniku čije ime Kuća i nosi i koji će dočarati dio duha iz zagrebačke Haulikove, u kojoj je Arsen živio, s njegovim knjigama, izdanjima, rukopisima i pianinom. U prostoru će biti postavljena i Arsenova bista koju je izradio Boris Leiner.

Najčitanije