20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Biden: Putinov ratni efekt na cijene goriva izazvao je 70 posto rasta inflacije u martu

Biden / foto AA

Predsjednik Sjedinjenih Aneričkih Država (SAD) Joe Biden izjavio je kako je 70 posto rasta inflacije prošlog mjeseca rezultat povećanja cijena koje je izazvao rat ruskog predsjednika Vladimira Putina protiv Ukrajine i njegovog efekta na cijene goriva i energenata, javlja Anadolu Agency (AA).

“Putinova invazija na Ukrajinu podigla je cijene plina i hrane u cijelom svijetu. To smo vidjeli u najnovijim podacima o inflaciji. Činim sve što mogu da spustim cijene i odgovorim na Putinovo povećanje cijena”, napisao je Biden na Twitteru.

Biden je naveo da je odobrio puštanje milion barela sirove nafte iz rezervi dnevno, u koordinaciji s američkim partnerima i saveznicima širom svijeta, dok njegova administracija radi s američkim proizvođačima nafte na povećanju proizvodnje.

“Osim cijena gasa, pozvao sam Kongres da odmah preduzme korake za smanjenje troškova porodičnih računa za komunalije, cijena lijekova i još mnogo toga, uz istovremeno smanjenje deficita kako bi se smanjio inflatorni pritisak. To bi napravilo veliku razliku za porodice”, poručio je Biden.

Uz rastuću globalnu potražnju u eri pandemije i brige o snabdijevanju usred rata, cijene sirove nafte su se početkom marta popele na najviši nivo u posljednjih 14 godina.

Godišnja potrošačka inflacija u SAD-u skočila je na 8,5 posto u martu, što je najviše od decembra 1981. godine. Proizvođačke cijene skočile su za 11,2 posto u martu u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je najveći godišnji porast od novembra 2010. godine.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije