16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Proruski separatisti osudili na smrt dva Britanca i Marokanca; reagirao ured Borisa Johnsona

Ukrajina Rusija konflikt – foto EPA

Sud u samoproglašenoj Doneckoj Narodnoj Republici (DNR) osudio je u četvrtak na smrt dvojicu Britanca i jednog Marokanca, koji su zarobljeni dok su se borili za Ukrajinu, izvijestile su ruske novinske agencije. Ured britanskog premijera izrazio je duboku zabrinutost i poručio da će britanske državljane nastojati osloboditi.

Sud je trojicu muškaraca – Britance Aidena Aslina i Shauna Pinnera i Marokanca Brahima Saadouna – proglasio krivima za “plaćeničke aktivnosti i djela usmjerena na preuzimanje vlasti i rušenje ustavnog poretka DNR-a”, objavila je agencija Interfax pozivajući se na izjavu pravosudnog dužnosnika.

Oni su se borili u ukrajinskoj vojsci protiv Rusije i proruskih separatista koji su izvršili invaziju širokih razmjera na Ukrajinu 24. veljače.

Odvjetnici su poručili da će se žaliti na presudu.

Britanski državljani zarobljeni su u Mariupolju u travnju tijekom žestokih borbi za kontrolu nad tim gradom. Marokanac Saadoun predao se u ožujku dok se borio u gradiću između Mariupolja i Donecka.

Ured britanskog premijera Borisa Johnsona izrazio je duboku zabrinutost i poručio da će britanske državljane nastojati osloboditi.

– Duboko smo zabrinuti zbog ovoga. Kao što smo i ranije govorili, ratne zarobljenike ne bi trebalo iskorištavati u političke svrhe, priopćio je glasnogovornik Borisa Johnsona.

– Pod Ženevskom konvencijom borcima pripada imunitet, što znači da im ne bi trebalo suditi za sudjelovanje u ratu, naglasio je.

– Nastavit ćemo surađivati s ukrajinskim vlastima i pokušat ćemo osigurati oslobađanje britanskih državljana koji su služili u oružanim snagama Ukrajine, a koji su sad ratni zarobljenici, rekao je glasnogovornik britanskoga premijera.

Šefica britanske diplomacije Liz Truss osudila je “lažnu presudu bez ikakvog legitimiteta”.

Izvor:Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije