17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Bokeška borsa

Bokeska borsa

Hercegnovska knjižarska i izdavačka kuća Knjižara So izbacila je na tržište svoj prvi verbalni suvenir – „Bokešku borsu“, tj. ceger, sa 59 zalivskih riječi i izraza, listom romanizama.

Romanizmi su u širem smislu riječi romanskog porijekla ali se u Boki misli na riječi zaostale iza duge vladavine Mletačke republike (1420–1797). Te su riječi, pomalo izmijenjene, ostale da čine zanimljiv i specifičan govor Bokelja do danas.

Bokeljski ceger je u tom smislu unikatni upotrebni suvenir koji poput kakve knjiga ima svoj naslov – „BOKEŠKA BORSA“ – štampan velikim slovima, oko kojih se nalaze vrhunski dizajnirane ostale riječi ispisane fontovima raznih debljina i veličina.

Na pitanje čime se Knjižara So kao izdavač rukovodila pri odabiru riječi, Nikola Malović, knjižarski PR odgovara:

– Nastojali smo da svaka oblast iz života Primoraca bude zastupljena na Bokeškoj borsi: i imenice koje karakterišu ženski vokabular, i glagoli koje koriste ribari i pomorci, ali i zanatlije. Potom, tu su izrazi tipični za kužinu, mentalitet, arhitekturu, društvene igre, vremenske pojave, pa čak i modu i seksualnost.

„Bokeška borsa“ štampana je s pečatom Knižare So kao logom. Izdavač je vodio računa da se sve riječi koje su ušle u izbor pišu isto i u Kotoru i u Herceg Novom. Na pitanje zašto su samo imenica gvera! i glagol amorižat! štampani sa znakom uzvika, i da li očekuje da svi Bokelji znaju kako da prevedu 59 riječi standardnim jezikom, Nikola Malović odgovara:

– Gvera znači rat, i označava doba u koje smo uronjeni. Na naše se oči vodi rat drukčiji od prethodna velika dva, što bi stalno kada sa Bokeškim cegerom idemo u kupovinu trebalo imati na umu… A potom i kad dođemo kući, gdje se iza zatvorenih zelenih drvenih kapaka odigrava životodavni glagol kojim se nastavlja cijela priča, jer se iza amorižavanja rađaju djeca!.. Ne očekujem da će 90% Primoraca znati prevode baš svih riječi i izraza, ali može biti zanimljivo, recimo, kada se pojavi neko simpatičan, da za 10% popusta kupi Bokešku borsu ako odgovori na tri kviz-pitanja: A šta znači ova riječ?

Hercegnovska Knjižara So postoji od 2004. g. Do sada je izdala 16 knjiga sa morskom, pomorskom i bokokotorskom tematikom, i ugostila nebrojene nagrađivane domaće i strane pisce.

/Gligo Bjelica/

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije