21 C
Kotor

Slušaj online radio

Bokeška svita u šetnji kroz stilove i epohe

Diplome za polaznike masterklasa, foto M. Krivokapić

Seminar za gudače održan od petka, 7. aprila, do utorka, 11. aprila, kada je u Crkvi Sv. Duha održan drugi završni koncert, okupio je brojne polaznike/ce iz Herceg Novog, Tivta, Budve i Kotora, kao i jednu polaznicu iz Makarske.

Sa njima je po individualnoj metodologiji obuke radio akademik prof. dr Vladimir Marković, šef Katedre za gudačke i žičane instrumente Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu, dok im je u klavirskoj saradnji velika podrška bila Julijana Šulović, prof. u Muzičlkoj školi „Mokranjac“ i rednovna profesorka na MA u Istočnom Sarajevu. Seminar je održan na inicijativu i u organizaciji prof. Mileve Krivokapić, uz podršku ŠOSMO „Vida Matjan“ i direktora prof. Mihajla Lazarevića.

Zajedno profesori i polaznice

 -Planirano je da se masterklass završi u ponedjeljak, 10. aprila, međutim, zbog velikog interesovanja i angažovanja djece, a samim tim i nas, nastavnika i roditelja, produžen je za jedan dan. Važno je da su svi polaznici izašli da sviraju, svi su nešto naučili, divno su se pokazali, divno smo sarađivali sa kolegama i prijateljima, kažu Marković i Šulović. Najavljuju nastavak saradnje, jer, „tim koji dobija, ne treba mijenjati“.

 Ovo je drugi put da Marković održava seminar za gudače, prethodni  je održan prije pet godina u saradnji sa Kuilturnim centrom „Nikola Đurković“. On  već 20 godina vodi seminar za gudače u Bani Koviljači, Srbija, gdje su učestvovali i učenici iz Kotora. Mileva Krivokapić je magistrirala u njegovoj klasi, otuda i ova saradnja. Pošto je Marković član mnogih žirija, prof. Milevu Krivokapić poznaje i kao mentorku mnogih uspješnih, nagrađivanih talentovanih učenika.

Radulović i Miljenović izvele djelo Šostakoviča

-Sad imamo vezu između srednje škole i fakulteta, nastavljam dalje da ih njegujem, kao što je i Mileva. Radili smo individualno, od ujutru do uveče, pet intenzivnih dana uz dva koncerta , sa programom koji smo pripremili na osnovu ranijeg rada djece, pa smo mi to usavršavali i dorađivali. Bilo je i novih kompozicija, zavisi ko je u kojoj fazi rada- nekad nekome treba da mu se da samo finiš, a nekome treba da ga baš pogurate na početku, kaže prof. Marković.

Zajedno profesori i polaznice

U finalnom koncertu je nastupila i talentovana violinistkinja Paulina Smirnova iz III razreda Osnovne muzičke škole u Kotoru, klasa prof. Ivane Radović, a takođe i Tanja Bardek iz Kumbora, studentkinja prve godine violine MA u Sarajevu u klasi prof. V.Markovića, koja je svojom muzičkom zrelošću u izvedbama Hendlove „Sonate u g-molu“ i „Španskog plesa“ M. De Falje plijenila publiku i bila uzor mlađima.Tanja je Srednju muzičku školu „Vida Matjan“ završila u klasi prof. M. Krivokapić, a seminare snatra važnom stavkom za usavršavanje i napredovanje muzičara. Planira i solistički koncert.

Veoma aktivne bile su i Vjera Radulović i Anja Miljenoivić, učenice III razreda Srednje škole, koje su se predstavile različitim programom na oba koncerta, nastupivši solistički i kao duo  u izvedbi tri od ukupno pet „pieces“ za violinu i klavir D. Šostakoviča.

Sa prvoga koncerta, foto M. Krivokapić

Koncert – uz šaroliki program po uzrastima, muzičkim epohama i stilovima kompozitora

Na prethodnom koncertu održanom veče ranije, uz šaroliki program po uzrastima, muzičkim epohama i stilovima kompozitora, nastupilo je 22 polaznika masterklase. Najmlađi su bili  učenici trećeg razreda osnovne muzičke škole – Jovana Ivanović iz Herceg Novoga, Paula Ciko iz Tivta i Dunja Dabić iz Kotora, zatim godinu stariji- Andrej Nikolić iz Tivta, Sofia Stepchanka iz H. Novog, Sofija Kordić i Sofija Krivokapić iz Kotora, te učenici VII i VIII razreda: Vasilije Hadžić iz Budve, Mia Pajović, Miloš Berberović, Isidora Zirojević iz Kotora, Klara Serventi, Dora Taskent i Sofia Franović iz Tivta, te Sofia Kasum i Daria Ilić iz H. Novoga. Od srednjoškolaca su nastupili: Rena Vlaho iz Makarske/Hrvatska, Aneta Čavor, Ana Miljenović, Vjera Radulović iz Kotora, Mykola Luts iz Tivta, te studentkinja Tanja Bardek. Koncert je ispratio i prof. Željko Vlaho, direktor Muzičke škole u Makarskoj.

/M.D.Popović/

Najčitanije