11 C
Kotor

Slušaj online radio

Bokeški Forum: Fekalijama i otrovom do „elitnog“ turizma

Slika iz Krtola

Bokeški Forum ogorčen je nedavnim ekološkim incidentom na famoznoj plaži Belane na kojoj je ovog vikenda kurenat donio velike količine fekalija i ostalog otpadnog materijala. Posebno sa aspekta da se sve ovo dešava u turističkoj sezoni, tako da je zaista bilo tragično gledati roditelje dok djecu izvlače iz mora punog izmeta i smeća. Turistrička antipropaganda, a što je još gore ugrožavanje života !

Nije potrebno biti Šerlok Holms pa zaključiti da je ovaj izmet i otpad došao sa jahti i jedrilica usidrenih već više od deset dana nedaleko od obale. Ovakve vrste plovila imaju tankove koji najduže tri ili četri dana zadovoljavaju njihove potrebe, a šta se dešava u narednom periodu bilo je vidljivo na Belanama. Ovaj problem niko se ni ne trudi riješiti, a osnovni problem je problem nadležnosti. „Bokeški Forum“ se obraćao čitavom nizu institucija, međutim poput ping- pong loptice su nas usmjeravali od jednih do drugih vrata. Zakonski nije riješen problem sidrenja ovih plovila, a ekološki incidenti iz godine u godinu postaju sve češći. Naročito kad se ima u vidu da samo u Boki, prema našim saznanjima određeni brodovi koriste posebnu jeftinu vrstu goriva bogatog sumporom. Niko, a posebno ne Lučka kapetanija ne želi da se bavi ovim problemom.

Inače, ovo nije usamljen slučaj. Duži period, neodgovorni vlasnici bogatih jatri su na samim pontama i plažama, otrovnim supstancama prali svoja plovila, a deterdžent i ostali korišteni materijali su direktno propsipani u more.

Kao kruna trovanja u moru, došao je i užasan zločin na Seljanovu gdje su psi i mačke potrovani otrovom, koji je lako mogao dospjeti i u ruke djece.

Zašto na ovo niko ne reaguje. Da li iz neznanja ili zbog toga što mu je do zdravlja ljudi koji ovdje žive stalo „koliko do lanjskog snijega“. Mi Bokelji i Bokeljke, nismo tražili preskupe vile na našim obalama, niti ekskluzivna odmarališta. Dobili smo ih… Ono što tražimo, a ne dobijamo je pravo na zdrav život. U ime nas i naše djece, poručuju iz Bokeškog Foruma.

Najčitanije